Składniki (wyszło mi 20 sztuk wyciskanych na okręgi o średnicy 6 cm):
- Woda – 250 ml;
- Masło – 100 g;
- Sól – 1/4 łyżeczki;
- Mąka pszenna typ 500 – 220 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Olej do smażenia;
- Cukier puder na lukier.
Przepis na pączki hiszpańskie:
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy sól i masło, całość podgrzewamy aż do zagotowania (masło musi się rozpuścić).
- Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naszego wrzątku z masłem.
- Cały czas podgrzewając wyrabiamy energicznie łyżką ciasto, które powinno zacząć odstawać od ścian rondla.
- Odstawiamy ciasto do przestudzenia.
- Gdy ciasto trochę przestygnie wrabiamy kolejne jajka.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym odrysowujemy okręgi o średnicy około 6 cm. Pamiętajmy, żeby pomiędzy okręgami były co najmniej 2 cm odległości.
- Na wyrysowane okręgi wyciskamy ciasto.
- Kolejnym etapem jest powycinanie wraz z marginesem papieru pojedynczych gniazdek.
- Rozgrzewamy olej.
- Na gorący olej wkładamy nasze pączki hiszpańskie pamiętając, żeby zrobić to pergaminem do góry
- Po jakichś 2 minutach smażenia zdejmujemy pergamin (wykorzystałam do tego pęsetę).
- Pączki smażymy z obu stron na bursztynowy kolor.
- Po usmażeniu osączamy je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe lukrujemy.
Smacznego!
Ala