Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Składniki (wyszło mi 20 sztuk wyciskanych na okręgi o średnicy 6 cm):

  • Woda – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Sól – 1/4 łyżeczki;
  • Mąka pszenna typ 500 – 220 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Olej do smażenia;
  • Cukier puder na lukier.

Przepis na pączki hiszpańskie:

  • Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy sól i masło, całość podgrzewamy aż do zagotowania (masło musi się rozpuścić).
  • Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naszego wrzątku z masłem.
  • Cały czas podgrzewając wyrabiamy energicznie łyżką ciasto, które powinno zacząć odstawać od ścian rondla.
  • Odstawiamy ciasto do przestudzenia.
  • Gdy ciasto trochę przestygnie wrabiamy kolejne jajka.
  • Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym odrysowujemy okręgi o średnicy około 6 cm. Pamiętajmy, żeby pomiędzy okręgami były co najmniej 2 cm odległości.
  •  Na wyrysowane okręgi wyciskamy ciasto.

ciasto na pączki hiszpańskie

  • Kolejnym etapem jest powycinanie wraz z marginesem papieru pojedynczych gniazdek.
  • Rozgrzewamy olej.
  • Na gorący olej wkładamy nasze pączki hiszpańskie pamiętając, żeby zrobić to pergaminem do góry

smażenie pączków hiszpanskiech

  • Po jakichś 2 minutach smażenia zdejmujemy pergamin (wykorzystałam do tego pęsetę).
  • Pączki smażymy z obu stron na bursztynowy kolor.
  • Po usmażeniu osączamy je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe lukrujemy.

Smacznego!

Ala