Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie czyli pączki zaparzane bez drożdży

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie są dla mnie pewnym dziwolągiem w pączkowym świecie. Po pierwsze nie mają kulistego kształtu, po drugie nie mają nadzienia (przynajmniej w swym podstawowym wydaniu). Nazw też mają sporo, zupełnie jak szpieg paszportów. Można je spotkać pod nazwą pączków wiedeńskich, pączków zaparzanych bez drożdży, pączków ptysiowych, wianuszków czy gniazdek. Pewnie i tak nie wszystkie ich tożsamości wymieniłam.

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki „Kucharka Litewska” Wincenty Zawadzkiej (Tu występują jako pączki zaparzane bez drożdży i nie mają kształtu gniazdek. Na tłuszcz kładzione są porcje ciasta nabierane łyżką). Jeśli chodzi o podpowiedzi dotyczące samego formowania i smażenia pączków ptysiowych –  wykorzystałam te z książeczki „Najlepsze przepisy na pączki i faworki” wydanej przez Prószyński Media.

Bardzo delikatne, w ustach się rozpływają (i nie jest to przenośnia!).

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie 1

pączki hiszpańskie 2

Czytaj dalej – przepis na pączki hiszpańskie


8 przemyśleń nt. „Pączki hiszpańskie czyli pączki zaparzane bez drożdży

  1. Tydzień temu tak jak mówiłam zrobiłam ten sernik z użyciem sera sernikowego. Wszystkim posmakował 😉 Był bardzo lekki prawie jak ptasie mleczko, a ja wolę trochę twarszy i zbity, więc chciałam się zapytać jaki był ten twój z sera białego? Bo na zdjęciu wygląda właśnie tak jak lubię.

    1. Z tymi sernikami to jest tak, że im bardziej kremowy w konsystencji twaróg, tym delikatniejsza struktura sernika. Ponieważ ja mieliłam twaróg w domu, ale dla zrównoważenia wymieszałam go z mascarpone konsystencja sernika była gdzieś pomiędzy takim tradycyjnym a delikatnie piankowym. Pozdrawiam

      1. Przepraszam, że tyle razy zawracałam głowe. I bardzo dziękuje za tak szybkie odpowiedzi. Już coraz bliżej do sezonowych owoców , więc jak tylko będę miała polskie truskaweczki to spróbuje tego sernika w oryginalnej wersji. Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych 🙂

    1. Oczywiście, że możesz dać twaróg sernikowy. Jeśli chcesz też pominąć mascarpone, twarogu sernikowego powinien być 1 kg, lub można połączyć 750 g twarogu sernikowego z 250 g mascarpone. Pozdrawiam i smacznego.

      1. Tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić czy to dobry pomysł 😉 Właśnie w domu mam napoczęte opakowanie sera, więc chyba zrobię to ciasto z robionym ciastem kruchym. A jaszcze takie pytanie, bo na zdjęciu super wygląda twój sernik, robiłaś go z ciastekami czy ze spodem na tarte?

        1. Sernik robiłam na kruchym spodzie (przepis), ale polecam też wyłożenie tortownicy okrągłymi biszkopcikami, takimi jak dla dzieci. Super wygląda po przekrojeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *