Składniki:
- Twaróg tłusty – 500 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Śmietana kwaśna 22% lub 18% – 3 łyżki;
- Mąka pszenna tortowa – 400 g;
- Cukier biały drobny – 10 łyżek;
- Wanilia – 1 laska;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Olej – do smażenia (około 1 litra);
- Cukier puder – do oprószenia.
Przepis na pączki twarogowe:
- Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę (odradzam użycia homogenizowanego twarogu z wiaderka).
- W misce (ja jak zwykle użyłam makutry) ucieramy twaróg z cukrem, jajkami i śmietaną.
- Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy dokładnie ciasto łyżką (ciasto będzie klejące).
- Na patelni rozgrzewamy olej, około 70 ml oleju wlewamy do miseczki – olej ten posłuży nam do natłuszczania rąk przy formowaniu pączków.
- Kiedy olej na patelni jest dobrze rozgrzany, nabieramy w natłuszczone dłonie porcję ciasta i formujemy z niego kulkę o średnicy 3-3,5 cm.
- Kulkę wkładamy do rozgrzanego oleju, sprawnie formujemy następne pączki i dokładamy do smażenia.
- Pamiętajmy, żeby pączki smażyć na średniej mocy palnika, w przeciwnym razie szybko się one zrumienią, a w środku pozostanie surowe ciasto.
- Pączki w czasie smażenia powiększają swoją objętość, dlatego nie należy smażyć za wielu sztuk na raz.
- Usmażoną partię wyjmujemy na ręcznik papierowy, a na patelnię wkładamy kolejne pączki.
- Ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
Wołkanowska-Kołodziej E.; Wołkanowska G.: Wilno. Rodzinna historia smaków. Agora SA;