Pączki twarogowe bez drożdży

Pączki twarogowe bez drożdży

Składniki:

  • Twaróg tłusty – 500 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Śmietana kwaśna 22% lub 18% – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna tortowa – 400 g;
  • Cukier biały drobny – 10 łyżek;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Olej – do smażenia (około 1 litra);
  • Cukier puder – do oprószenia.

Przepis na pączki twarogowe:

  • Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę (odradzam użycia homogenizowanego twarogu z wiaderka).
  • W misce (ja jak zwykle użyłam makutry) ucieramy twaróg z cukrem, jajkami i śmietaną.
  • Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy dokładnie ciasto łyżką (ciasto będzie klejące).
  • Na patelni rozgrzewamy olej, około 70 ml oleju wlewamy do miseczki – olej ten posłuży nam do natłuszczania rąk przy formowaniu pączków.
  • Kiedy olej na patelni jest dobrze rozgrzany, nabieramy w natłuszczone dłonie porcję ciasta i formujemy z niego kulkę o średnicy 3-3,5 cm.
  • Kulkę wkładamy do rozgrzanego oleju, sprawnie formujemy następne pączki i dokładamy do smażenia.
  • Pamiętajmy, żeby pączki smażyć na średniej mocy palnika, w przeciwnym razie szybko się one zrumienią, a w środku pozostanie surowe ciasto.
  • Pączki w czasie smażenia powiększają swoją objętość, dlatego nie należy smażyć za wielu sztuk na raz.
  • Usmażoną partię wyjmujemy na ręcznik papierowy, a na patelnię wkładamy kolejne pączki.
  • Ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

pączki z twarogu

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Wołkanowska-Kołodziej E.; Wołkanowska G.: Wilno. Rodzinna historia smaków. Agora SA;