Pączki z twarogu

Pączki twarogowe bez drożdży

Pączki twarogowe bez drożdży

Karnawał w pełnym rozkwicie, a ja nie miałam do tej pory ani czasu ani weny na przygotowanie typowych karnawałowych słodkości. Wreszcie nastąpiło przełamanie. Usmażyłam dziś pączki twarogowe, jakich nigdy wcześniej nie przygotowywałam. Przepis znalazłam w książce „Wilno. Rodzinna historia smaków”. Pączki są genialne, najgenialniejsze chwilę po usmażeniu – delikatnie słodkie, pachnące wanilią, wilgotne. Karnawałowy obowiązek dla wszystkich nabiałożerców. Do tego robi się je bardzo sprawnie, 45 minut zajęła mi cała pączkowa zabawa.

Zabrałam kubek z „dolewką” kawy, komputer, kartę SD i uciekłam na piętro, żeby podzielić się przepisem. Męża zostawiłam z trójką dzieci i naczyniami do uprzątnięcia 🙂

Pączki twarogowe
Pączki twarogowe

Przepis na pączki twarogowe – składniki:

  • Twaróg tłusty – 500 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Śmietana kwaśna 22% lub 18% – 3 łyżki;
  • Maka pszenna tortowa – 400 g;
  • Cukier biały drobny – 10 łyżek;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Olej – do smażenia (około 1 litra);
  • Cukier puder – do oprószenia.

Czytaj dalej – jak zrobić pączki twarogowe:


2 thoughts on “Pączki twarogowe bez drożdży”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *