Składniki:
- Kefir – 1,5 szklanki;
- Mąka (użyłam uniwersalnej – typ 480) – 1,5 szklanki;
- Jaja – 2 sztuki;
- Masło (stopione) – 50 g;
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
- Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Sól – szczypta;
- Olej – do smażenia (opcjonalnie).
Przepis na pancakes:
- Kefir (może też to być maślanka lub jogurt) wlewamy do miski, dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i trzepaczką rózgową ubijamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie wbijamy 2 jajka, wlewamy stopione masło i mieszamy jeszcze chwilę aż do połączenia składników.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 20-30 minut, żeby sobie odpoczęło.
- Do smażenia pancakes używamy niewiele oleju (ja smaruję patelnię olejem przy użyciu silikonowego pędzla). Jeśli macie specjalną patelnię do beztłuszczowego smażenia naleśników – jeszcze lepiej, obędzie się bez oleju.
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką ciasto.
- Smażymy placuszki z obu stron na rumiano.
- Naleśniki podajemy ciepłe, możemy polać je miodem, syropem klonowym, położyć na nie wiórki masła, czy podać z konfiturą, jogurtem, sezonowymi owocami.
Smacznego!
Ala