Pascha wielkanocna – składniki:
- Twaróg tłusty – 0,5 kg;
- Żółtka – 3 sztuki;
- Cukier puder – 150 g;
- Śmietana kremówka – 3 łyżki;
- Masło – 100 g;
- Morele suszone – 100 g;
- Migdały mielone – 75 g;
- Rodzynki – 50 g;
- Wanilia – 1 laska;
- Gorzka czekolada – 100 g.
Pascha wielkanocna – wykonanie:
- Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem, po sparzeniu odsączamy, osuszamy na ręczniku papierowym.
- Morele kroimy w paseczki.
- Do makutry przecieramy twaróg przez sitko (robiłam to przy pomocy drewnianego przyrządu, zwanego u mnie w rodzinie koziołkiem).
- W rondelku ucieramy żółtka z cukrem pudrem i miąższem z 1 laski wanilii. Dodajemy do masy żółtkowej 3 łyżki śmietanki kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania, pod koniec dokładamy 100 g masła i mieszamy całość aż do jego rozpuszczenia.
- Masę maślano-żółtkową przelewamy do przetartego twarogu i całość ucieramy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodajemy zmielone migdały, rodzynki i morele – mieszamy.
- Masę wylewamy na drobne sitko lub do durszlaka wyłożonego wcześniej płócienną ściereczką. Schładzamy przez dobę w lodówce.
- Po schłodzeniu polewamy paschę stopioną i przestudzoną gorzką czekoladą.
Źródło przepisu: Gessler A.: Smaki na 52 tygodnie.
Smacznego!
Ala