Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna – składniki:

  • Twaróg tłusty – 0,5 kg;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Śmietana kremówka – 3 łyżki;
  • Masło – 100 g;
  • Morele suszone – 100 g;
  • Migdały mielone – 75 g;
  • Rodzynki – 50 g;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Gorzka czekolada – 100 g.

Pascha wielkanocna – wykonanie:

  • Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem, po sparzeniu odsączamy, osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Morele kroimy w paseczki.
  • Do makutry przecieramy twaróg przez sitko (robiłam to przy pomocy drewnianego przyrządu, zwanego u mnie w rodzinie koziołkiem).
  • W rondelku ucieramy żółtka z cukrem pudrem i miąższem z 1 laski wanilii. Dodajemy do masy żółtkowej 3 łyżki śmietanki kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania, pod koniec dokładamy 100 g masła i mieszamy całość aż do jego rozpuszczenia.
  • Masę maślano-żółtkową przelewamy do przetartego twarogu i całość ucieramy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na koniec dodajemy zmielone migdały, rodzynki i morele – mieszamy.
  • Masę wylewamy na drobne sitko lub do durszlaka wyłożonego wcześniej płócienną ściereczką. Schładzamy przez dobę w lodówce.
  • Po schłodzeniu polewamy paschę stopioną i przestudzoną gorzką czekoladą.

pascha wg A. Gesslera

Źródło przepisu: Gessler A.: Smaki na 52 tygodnie.

Smacznego!

Ala