Pasta Aglio Olio

Pasta Aglio Olio

Składniki:

  • Makaron – 500 g (może być klasyczne spaghetti, ja dla wygody małych dzieci wykorzystywałam też krótsze formy makaronu do tego przepisu);
  • Czosnek – 7 ząbków;
  • Oliwa z oliwek – 6 łyżek;
  • Natka pietruszki – duży pęczek;
  • Sól;
  • Parmezan – do posypania.

Pasta Aglio Olio – wykonanie:

  • Makaron gotujemy w posolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja do wody dodatkowo lubię kapnąć trochę oliwy).
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Natkę pietruszki grubo siekamy.
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek i podsmażamy przez około 3 minuty (aż będzie delikatnie złotawy, zbyt długo i gwałtownie podsmażany czosnek będzie gorzki!).
  • Posypujemy czosnek grubo mieloną solą, następnie na patelnię dorzucamy 2/3 naszej natki pietruszki i podsmażamy to wszystko około 1 minuty.
  • Po tym czasie dodajemy makaron i dokładnie mieszamy składniki. Makaron na talerzu posypujemy pozostałą natką pietruszki i parmezanem.

 

makaron aglio olio

Smacznego!

Ala