Składniki:
- Makaron – 500 g (może być klasyczne spaghetti, ja dla wygody małych dzieci wykorzystywałam też krótsze formy makaronu do tego przepisu);
- Czosnek – 7 ząbków;
- Oliwa z oliwek – 6 łyżek;
- Natka pietruszki – duży pęczek;
- Sól;
- Parmezan – do posypania.
Pasta Aglio Olio – wykonanie:
- Makaron gotujemy w posolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja do wody dodatkowo lubię kapnąć trochę oliwy).
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Natkę pietruszki grubo siekamy.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek i podsmażamy przez około 3 minuty (aż będzie delikatnie złotawy, zbyt długo i gwałtownie podsmażany czosnek będzie gorzki!).
- Posypujemy czosnek grubo mieloną solą, następnie na patelnię dorzucamy 2/3 naszej natki pietruszki i podsmażamy to wszystko około 1 minuty.
- Po tym czasie dodajemy makaron i dokładnie mieszamy składniki. Makaron na talerzu posypujemy pozostałą natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!
Ala