Kulinaria

Pasta rybna z makreli

Pasta rybna z makreli

Składniki:

  • Makrela wędzona – 350 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Cebula (mała) – 1 sztuka;
  • Majonez – 1 łyżka;
  • Musztarda – 1 łyżeczka;
  • Świeżo mielony pieprz.

Pasta rybna z makreli – wykonanie:

  • Obieramy makrelę ze skóry i ości (ja w tym miejscy bardzo chętnie posługuję się własnym mężem).
  • Mielimy obraną rybkę przez maszynkę lub przy pomocy blendera.
  • Przekładamy papkę rybną do miski. Dodajemy majonez, musztardę i wszystko dokładnie łączymy łyżką.
  • Jajko gotujemy na twardo, obieramy, drobno kroimy.
  • Cebulę również drobno siekamy (ja lubię ze względu na urozmaicenie kolorystyczne dodawać do pasty rybnej czerwoną cebulę. Jeśli nie udało Wam się takiej kupić, z powodzeniem może być i biała).
  • Do masy rybnej dodajemy posiekane jajko i cebulę, delikatnie mieszamy.
  • Całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Nie zapomnijcie również o jakiejś zieleninie. Można do pasty dodać krojony drobno koperek, szczypiorek, czy natkę pietruszki, albo tak jak ja – ubrać zieleniną kanapkę.
  • Jeśli pasta rybna wydaje Wam się mało słona, możecie ją oczywiście doprawić. Ja od lat używam bardzo mało soli, jej wielbiciele muszą więc wziąć „słoną” poprawkę na moje przepisy.

Smacznego!

Ala