Kulinaria

Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki

Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 100 g;
  • Mąka pszenna typ 550 (maka luksusowa) – 500 g;
  • Masło – 250 g
  • Jajko – 2 sztuki (jedno do ciasta i drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem);
  • Kwaśna śmietana 18% – 200 g;
  • Cukier – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie – kapusta z grzybami:

  • Kapusta kiszona – 500 g;
  • Cebula – 3 duże sztuki;
  • Grzyby suszone – 50 g;
  • Olej, sól, pieprz.

Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki – wykonanie:

  • Kapustę z grzybami przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej.
  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin żeby zmiękły i namokły.
  • Kiszoną kapustę kroimy niezbyt drobno, tak samo postępujemy z wyjętymi z wody grzybami.
  • Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, delikatnie solimy.
  • Kiedy cebula zrobi się szklista zmniejszamy grzanie i dorzucamy kiszoną kapustę oraz grzyby.
  • Całość podsmażamy pomalutku, mieszając od czasu do czasu.
  • W trakcie smażenia podlewamy kapustę niewielkimi porcjami wody lub soku z kapusty, ponieważ powinna ona zmięknąć.
  • Dusimy do czasu zmięknięcia kapusty, doprawiamy do smaku.

Zabieramy się za ciasto drożdżowe.

  • Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru, czekamy żeby się rozpuściły.
  • Do miski z drożdżami wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy kwaśną śmietanę, 1 jajko, pokrojone na małe kawałki masło oraz wlewamy rozpuszczone drożdże.
  • Całość zagniatamy w jednolite ciasto – gotowe!
  • Ciasto dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce, po tym czasie dzielimy je na 2 części.
  • Jedną wykładamy na blat/stolnicę, drugą wkładamy do lodówki.
  • Z ciasta formujemy długi wałek, który następnie rozwałkowujemy, tak aby otrzymać pasek ciasta o wysokości około 10 cm.
  • Wzdłuż całego paska ciasta na środku układamy nadzienie z kapusty.
  • Następnie zbieramy długie brzegi naszego paska nad kapustą i je zalepiamy.
  • Żeby paszteciki nie pootwierały się w czasie pieczenia, drożdżowy wałek nadziany kapustą delikatnie przetaczamy w taki sposób, żeby zlepienie znajdowało się na spodzie.
  • Smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem.
  • Nasz rulon dzielimy nożem na około 5 cm kawałki, przenosimy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  • To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
  • Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 18 minut.
  • Z podanych proporcji wychodzą 2 blaszki (duże czarne blaszki, takie jak dołączone do piekarnika) pełne kapuśniaczków.

Smacznego!

Ala