Paszteciki drożdżowe

Paszteciki z kapustą, czyli kapuśniaczki

Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki

Paszteciki z kapustą i grzybami są idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Zrobione z najprostszego na świecie ciasta drożdżowego, które przez to, że nie wymaga wyrastania, jest gotowe w 20 minut. Do tego nie klei się, nie rośnie pod rękami i w ogóle jest wyjątkowo bezproblemowe.

Kapustę z grzybami najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy nawet w samą Wigilię starczy Wam czasu na przygotowanie świeżutkich pasztecików. Jeśli obawiacie się, że czasu będzie za mało, albo chcecie szybciej zmierzyć się z poniższym przepisem, kapuśniaczki bez problemu można zamrozić, a przed kolacją wigilijną odgrzać je w piekarniku.

paszteciki z kapustą

paszteciki z kapustą 1

paszteciki z kapustą 2

Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki – składniki:

Ciasto drożdżowe:

Drożdże  świeże – 100 g;

Mąka pszenna – 500 g;

Masło – 250 g

Jajko – 2 sztuki (jedno do ciasta i drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem);

Kwaśna śmietana 18% – 200 g;

Cukier – 1 łyżka;

Sól – szczypta.

Nadzienie – kapusta z grzybami:

Kapusta kiszona – 500 g;

Cebula – 3 duże sztuki;

Grzyby suszone – 50 g;

Olej, sól, pieprz.

 

 Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki – wykonanie:

Kapustę z grzybami przygotowujemy według tego przepisu, najlepiej dzień wcześniej. Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru, czekamy żeby się rozpuściły. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy kwaśną śmietanę, 1 jajko, pokrojone na małe kawałki masło oraz wlewamy rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy w jednolite ciasto – gotowe!

Ciasto dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce, po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną wykładamy na blat/stolnicę, drugą wkładamy do lodówki. Z ciasta formujemy długi wałek, który następnie  rozwałkowujemy, tak aby otrzymać pasek ciasta o wysokości około 10 cm. Wzdłuż całego paska ciasta na środku układamy nadzienie z kapusty:

kapuśniaczki 1

 

Następnie zbieramy długie brzegi naszego paska nad kapustą i je zalepiamy. Żeby paszteciki nie pootwierały się w czasie pieczenia, drożdżowy wałek nadziany kapustą delikatnie przetaczamy w taki sposób, żeby zlepienie znajdowało się na spodzie. Smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem:
kapuśniaczki 2

Nasz rulon dzielimy nożem na około 5 cm kawałki, przenosimy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.

To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 18 minut.  Z podanych proporcji wychodzą 2 blaszki (duże czarne blaszki, takie jak dołączone do piekarnika) pełne kapuśniaczków.

Smacznego!

Ala

 


Jedno przemyślenie nt. „Paszteciki z kapustą, czyli kapuśniaczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *