Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże świeże – 100 g;
- Mąka pszenna typ 550 (maka luksusowa) – 500 g;
- Masło – 250 g
- Jajko – 2 sztuki (jedno do ciasta i drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem);
- Kwaśna śmietana 18% – 200 g;
- Cukier – 1 łyżka;
- Sól – szczypta.
Nadzienie – kapusta z grzybami:
- Kapusta kiszona – 500 g;
- Cebula – 3 duże sztuki;
- Grzyby suszone – 50 g;
- Olej, sól, pieprz.
Paszteciki z kapustą – kapuśniaczki – wykonanie:
- Kapustę z grzybami przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej.
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin żeby zmiękły i namokły.
- Kiszoną kapustę kroimy niezbyt drobno, tak samo postępujemy z wyjętymi z wody grzybami.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, delikatnie solimy.
- Kiedy cebula zrobi się szklista zmniejszamy grzanie i dorzucamy kiszoną kapustę oraz grzyby.
- Całość podsmażamy pomalutku, mieszając od czasu do czasu.
- W trakcie smażenia podlewamy kapustę niewielkimi porcjami wody lub soku z kapusty, ponieważ powinna ona zmięknąć.
- Dusimy do czasu zmięknięcia kapusty, doprawiamy do smaku.
Zabieramy się za ciasto drożdżowe.
- Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru, czekamy żeby się rozpuściły.
- Do miski z drożdżami wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy kwaśną śmietanę, 1 jajko, pokrojone na małe kawałki masło oraz wlewamy rozpuszczone drożdże.
- Całość zagniatamy w jednolite ciasto – gotowe!
- Ciasto dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce, po tym czasie dzielimy je na 2 części.
- Jedną wykładamy na blat/stolnicę, drugą wkładamy do lodówki.
- Z ciasta formujemy długi wałek, który następnie rozwałkowujemy, tak aby otrzymać pasek ciasta o wysokości około 10 cm.
- Wzdłuż całego paska ciasta na środku układamy nadzienie z kapusty.
- Następnie zbieramy długie brzegi naszego paska nad kapustą i je zalepiamy.
- Żeby paszteciki nie pootwierały się w czasie pieczenia, drożdżowy wałek nadziany kapustą delikatnie przetaczamy w taki sposób, żeby zlepienie znajdowało się na spodzie.
- Smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem.
- Nasz rulon dzielimy nożem na około 5 cm kawałki, przenosimy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
- To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
- Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 18 minut.
- Z podanych proporcji wychodzą 2 blaszki (duże czarne blaszki, takie jak dołączone do piekarnika albo takie) pełne kapuśniaczków.
Smacznego!
Ala