Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego

Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego

Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego – składniki:

Farsz:

  • Pieczarki – 500 g;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Olej, sól, pieprz.

Ciasto:

  • Mąka pszenna (użyłam poznańskiej) – 280 g + do podsypania;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
  • Śmietana kwaśna 18% lub 22% – 2 łyżki;
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Przepis na paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego:

  • Zaczynamy od przygotowania farszu, który możemy zrobić dzień przed planowanym pieczeniem pasztecików.
  • Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebule również obieramy i drobno siekamy.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone cebule, delikatnie solimy.
  • Kiedy cebula zrobi się szklista, dokładamy do niej pieczarki. Całość podsmażamy, aż grzyby będą miękkie, odrobinę zrumienione i aromatyczne.
  • Przyprawiamy pieczarki solą i najlepiej świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia, po wystudzeniu pieczarki mielimy.
  • Ciasto – do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na plastry masło, śmietanę oraz 1 całe jajko i 1 żółtko (uwaga białka nie wyrzucamy, będziemy nim smarować paszteciki przed pieczeniem).
  • Z wszystkich wymienionych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto będzie trochę kleiło się do rąk, nie szkodzi.
  • Gotowe ciasto nakrywamy i schładzamy w lodówce przez 30-60 minut. Po schłodzeniu nie będzie się ono już kleiło, będzie elastyczne i dobre do wałkowania.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, wycinamy z ciasta prostokąty, mniej więcej 5 cm x 8 cm (okrawki ponownie zagniatamy i wkładamy do lodówki).
  • Na każdym prostokąt nakładamy łyżeczką farsz. Farsz nakładam równolegle do dłuższego boku, bliżej dolnej krawędzi prostokąta, pamiętając by zostawić mniej więcej po 1 cm wolnego ciasta od dołu i od strony krótkich boków.
  • Krótsze boki zakładamy na farsz i zwijamy pasztecik w rulonik wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Układamy paszteciki na blasze wyłożonej pergaminem, tak, aby wolny brzeg znajdował się na spodzie – paszteciki nie pootwierają się w czasie pieczenia.
  • Postępujemy identycznie z wszystkimi prostokątami, aż do zużycia ciasta, Przed pieczeniem, smarujemy paszteciki rozmąconym białkiem.
  • Paszteciki z pieczarkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez mniej więcej 25 minut.

paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego

Smacznego!

Ala