Składniki:
- Jajka – 5 sztuk (będziemy potrzebować samych białek);
- Cukier biały drobnoziarnisty – 1 i 1/4 szklanki o pojemności 250 ml;
- Mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka;
- Ocet winny – 1 łyżka;
- Śmietanka tortowa 36% – 250 ml;
- Mascarpone – 250 g;
- Truskawki, mięta.
Pavlova z truskawkami – wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Zaczynamy ubijać białka z szczyptą soli.
- Kiedy białka zaczną się pienić dodajemy pierwszą partię cukru i ubijamy dopóki cukier się nie rozpuści (rozcieramy pianę między opuszkami, jeśli nie wyczuwamy kryształków, możemy dodać kolejną partię cukru).
- Piana powinna być gładka i lśniąca, uważajcie żeby nie przedobrzyć i za długo jej nie ubijać.
- Po dodaniu całej porcji cukru wsypujemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i rozprowadzamy ją w pianie przy pomocy rózgi kuchennej. Na sam koniec dodajemy ocet winny starannie całość mieszając.
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (ja piekłam bezę z termoobiegiem). Na blasze układamy papier do pieczenia, wyrysowujemy na nim okrąg (mój miał 19 cm średnicy) i wykładamy pianę.
- Staramy się ją tak uformować, żeby po upieczeniu beza miała wyższe brzegi niż środek i przypominała trochę bezową miseczkę.
- Bezę piekłam 75 minut i studziłam w zamkniętym piekarniku.
- Wystudzoną bezę przekładamy na paterę.
- W misce łączymy śmietankę tortową z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wykładamy tak powstały krem na bezę, a na samym wierzchu układamy truskawki.
- Możemy całość ozdobić listkami mięty, albo pokrojonymi lecz nie odszypułkowanymi truskawkami.
- Pamiętajcie żeby krem i owoce układać na bezie bezpośrednio przed podaniem!
Smacznego!
Ala