Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami

Składniki:

  • Jajka – 5 sztuk (będziemy potrzebować samych białek);
  • Cukier biały drobnoziarnisty – 1 i 1/4 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka;
  • Ocet winny – 1 łyżka;
  • Śmietanka tortowa 36% – 250 ml;
  • Mascarpone – 250 g;
  • Truskawki, mięta.

 

Pavlova z truskawkami – wykonanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Zaczynamy ubijać białka z szczyptą soli.
  • Kiedy białka zaczną się pienić dodajemy pierwszą partię cukru i ubijamy dopóki cukier się nie rozpuści (rozcieramy pianę między opuszkami, jeśli nie wyczuwamy kryształków, możemy dodać kolejną partię cukru).
  • Piana powinna być gładka i lśniąca, uważajcie żeby nie przedobrzyć i za długo jej nie ubijać.
  • Po dodaniu całej porcji cukru wsypujemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i rozprowadzamy ją w pianie przy pomocy rózgi kuchennej. Na sam koniec dodajemy ocet winny starannie całość mieszając.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (ja piekłam bezę z termoobiegiem). Na blasze układamy papier do pieczenia, wyrysowujemy na nim okrąg (mój miał 19 cm średnicy) i wykładamy pianę.
  • Staramy się ją tak uformować, żeby po upieczeniu beza miała wyższe brzegi niż środek i przypominała trochę bezową miseczkę.
  • Bezę piekłam 75 minut i studziłam w zamkniętym piekarniku.
  • Wystudzoną bezę przekładamy na paterę.
  • W misce łączymy śmietankę tortową z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wykładamy tak powstały krem na bezę, a na samym wierzchu układamy truskawki.
  • Możemy całość ozdobić listkami mięty, albo pokrojonymi lecz nie odszypułkowanymi truskawkami.
  • Pamiętajcie żeby krem i owoce układać na bezie bezpośrednio przed podaniem!

Pavlova z truskawkami 2

Smacznego!

Ala