Składniki:
- Natka pietruszki (obrywałam same listki) – 2 szklanki;
- Słonecznik – 5 łyżek;
- Ser Grana Padano (można też użyć parmezanu) – 5 kopiastych łyżek potartego sera;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Olej słonecznikowy – 160 ml;
- Sok z cytryny – do smaku.
Przepis na pesto pietruszkowe:
- Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.
- Pietruszkę (listki) obrywamy, myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby ją osuszyć.
- Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez wyciskarkę.
- Wszystkie składniki pesto poza sokiem z cytryny wrzucamy do blendera i miksujemy na tłustą papkę.
- Jeśli pesto wydaje nam się za gęste – dolewamy oleju, jeśli za rzadkie – dosypujemy sera i jeszcze chwilę miksujemy.
- Pesto doprawiamy sokiem z cytryny.
Uwagi:
Poza standardowym zastosowaniem pesto do makaronu, polecam pesto pietruszkowe jako dodatek do pieczonych warzyw.
Smacznego!
Ala