Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

Składniki:

  • Natka pietruszki (obrywałam same listki) – 2 szklanki;
  • Słonecznik – 5 łyżek;
  • Ser Grana Padano (można też użyć parmezanu) – 5 kopiastych łyżek potartego sera;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Olej słonecznikowy – 160 ml;
  • Sok z cytryny – do smaku.

pesto z pietruszki

Przepis na pesto pietruszkowe:

  • Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.
  • Pietruszkę (listki) obrywamy, myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby ją osuszyć.
  • Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez wyciskarkę.
  • Wszystkie składniki pesto poza sokiem z cytryny wrzucamy do blendera i miksujemy na tłustą papkę.
  • Jeśli pesto wydaje nam się za gęste – dolewamy oleju, jeśli za rzadkie – dosypujemy sera i jeszcze chwilę miksujemy.
  • Pesto doprawiamy sokiem z cytryny.

Uwagi:
Poza standardowym zastosowaniem pesto do makaronu, polecam pesto pietruszkowe jako dodatek do pieczonych warzyw.

Smacznego!

Ala