Pieczone donaty (na drożdżach)

Pieczone donaty (na drożdżach)

Przepis na pieczone donaty – składniki:

  • Drożdże świeże – 40 g;
  • Mleko – 125 ml;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna – 450 g (użyłam luksusowej);
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny;
  • Sól – szczypta
  • Cukier puder na lukier lub czekolada do polania (można też pokusić się o lukier cytrynowy).

Jak zrobić pieczone donaty:

  • Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy je łyżką cukru i zostawiamy, aż się rozpuszczą.
  • Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia, mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.
  • Do rozczynionych drożdży dodajemy podgrzane mleko, szczyptę soli oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy wszystko, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  • Po wyrośnięciu, ciasto wstępne mieszamy łyżką, dodajemy do niego pozostałe 2 łyżki cukru, żółtka, kwaśną śmietanę oraz przestudzone masło i sok z cytryny – mieszamy.
  • Następnie dodajemy partiami mąkę, intensywnie wyrabiamy ciasto.
  • Na koniec wsypujemy skórkę otartą z 1/2 cytryny – wyrabiamy.
  • Ciasto przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Po podwojeniu objętości ciasto zbijamy w celu odgazowania. Wykładamy je na stolnicę lub na blat i wałkujemy na grubość 1 cm.
  • Wykrawamy foremką krążki, a następnie w każdym krążku wykrawamy na środku mały otwór. Ścinki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne krążki, aż do zużycia ciasta.
  • Donaty układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż do uzyskania delikatnie złotego koloru. Po przestygnięciu donaty lukrujemy lub polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

donaty z piekarnika

Smacznego!

Ala