Składniki:
- Filety z karpia – 1 kg;
- Masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego i położenia pod postacią wiórków na wierzch ryby;
- Przyprawy – sól, pieprz (można też użyć gotowej mieszanki przypraw do ryb lub pieprzu cytrynowego).
Przepis na pieczone filety z karpia – wykonanie:
- Jeśli na filetach znajdują się łuski, oczyszczamy je nożem.
- Karpia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Następnie filety kroimy na mniejsze części i posypujemy przyprawami z obu stron.
- Naczynie żaroodporne lub formę smarujemy masłem, układamy w nim pociętego karpia.
- Na wierzch ryby układamy maślane wiórki.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Karpia pieczemy około 45 minut.
- Czas pieczenia jest orientacyjny, zależy on od grubości filetów, od tego na jakiej wielkości kawałki zostały pocięte. Należy więc sprawdzać stan upieczenia widelcem.
- Karpia piekę w otwartym naczyniu żaroodpornym.
- Pieczone filety z karpia śmiało mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnego karpia smażonego.
Smacznego!
Ala