Pieczone filety z karpia

Pieczone filety z karpia

Składniki:

  • Filety z karpia – 1 kg;
  • Masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego i położenia pod postacią wiórków na wierzch ryby;
  • Przyprawy – sól, pieprz (można też użyć gotowej mieszanki przypraw do ryb lub pieprzu cytrynowego).

Przepis na pieczone filety z karpia – wykonanie:

  • Jeśli na filetach znajdują się łuski, oczyszczamy je nożem.
  • Karpia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Następnie filety kroimy na mniejsze części i posypujemy przyprawami z obu stron.
  • Naczynie żaroodporne lub formę smarujemy masłem, układamy w nim pociętego karpia.
  • Na wierzch ryby układamy maślane wiórki.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  • Karpia pieczemy około 45 minut.
  • Czas pieczenia jest orientacyjny, zależy on od grubości filetów, od tego na jakiej wielkości kawałki zostały pocięte. Należy więc sprawdzać stan upieczenia widelcem.
  • Karpia piekę w otwartym naczyniu żaroodpornym.
  • Pieczone filety z karpia śmiało mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnego karpia smażonego.

Smacznego!

Ala

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne