Filety z karpia pieczonye w piekarniku

Pieczone filety z karpia

Pieczone filety z karpia

Wigilia Bożego Narodzenia już pojutrze, rzutem na taśmę wstawiam więc ultra prosty sposób na przyrządzenie karpia. Od lat kupuję filety z karpia.

Tradycja kupowania żywych (często ledwo żywych) ryb i wypuszczania ich do wanny czy miski, w wielu domach odchodzi szczęśliwie w zapomnienie. Z radością korzystam więc z dostępności filetów, nigdy też nie przepadałam za walką z podstępnymi ośćmi przy wigilijnym stole.

W moim rodzinnym domu, karp był zawsze smażony. Mi bardziej przypadł do gustu pieczony, a także to, że robi się on praktycznie sam, nie pryska mi nigdzie tłuszcz, no i świątecznego domu nie wypełnia zapach smażonej ryby.

Pieczone filety z karpia
Pieczone filety z karpia

Przepis na pieczone filety z karpia:

  • Filety z karpia – 1 kg;
  • Masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego i położenia pod postacią wiórków na wierzch ryby;
  • Przyprawy – sól, pieprz (ja używam przyprawy do ryb Kamisa lub pieprzu cytrynowego tej samej firmy).

Jak zrobić pieczone filety z karpia:

Jeśli na filetach znajdują się łuski, oczyszczamy je nożem. Karpia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie filety kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami z obu stron.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim pociętego karpia. Na wierzch ryby układamy maślane wiórki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Karpia pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny, zależy on od grubości filetów, od tego na jakiej wielkości kawałki zostały pocięte. Należy więc sprawdzać stan upieczenia widelcem.

Karpia piekę w otwartym naczyniu żaroodpornym.

Zapraszam po inne przepisy na święta:

Łosoś pieczony w piekarniku
Łosoś pieczony

 

Kasza z grzybami wigilijna
Kasza z grzybami

 

Dorsz w płatkach migdałowych
Dorsz w płatkach migdałowych

 

Kapusta z grzybami
Kapusta z suszonymi grzybami

 

Śledzie z kardamonem
Śledzie w śmietanie z kardamonem

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *