Składniki:
- Pomidory – 500 g (użyłam małych pomidorków na gałązce);
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
- Cukier brązowy – 1 łyżeczka;
- Ocet balsamiczny – 0,5 łyżeczki;
- Suszony tymianek – 1,5 łyżeczki;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Sól grubo mielona.
Przepis na pieczone pomidory:
- Pomidory myjemy, osuszamy.
- Jeśli używamy małych pomidorków koktajlowych, kroimy je na pół.
- Jeśli średnich lub dużych, kroimy je na grubsze plastry.
- Pomidorki układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy.
- W kubku łączymy oliwę, ocet, cukier, czosnek, tymianek – sos chwilę energicznie mieszamy lub wytrząsamy.
- Sosem smarujemy powierzchnię pomidorków, a następnie posypujemy je grubo mieloną solą.
- Pomidorki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut (dotyczy to małych pomidorków), pomidorki należy wyłączyć kiedy skórka na nich się pomarszczy.
- Pozostawiamy pomidory do wystudzenia w wyłączonym piekarniku.
Pieczone pomidory – uwagi:
Zamiast suszonego tymianku, można użyć mieszanki ziół prowansalskich, pietruszki, kolendry i pewnie jeszcze wielu innych ziół, z którymi tego dania nie miałam okazji robić.
Smacznego!
Ala