Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Składniki:

  • Pomidory – 500 g (użyłam małych pomidorków na gałązce);
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
  • Cukier brązowy – 1 łyżeczka;
  • Ocet balsamiczny – 0,5 łyżeczki;
  • Suszony tymianek – 1,5 łyżeczki;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Sól grubo mielona.

Przepis na pieczone pomidory:

  • Pomidory myjemy, osuszamy.
  • Jeśli używamy małych pomidorków koktajlowych, kroimy je na pół.
  • Jeśli średnich lub dużych, kroimy je na grubsze plastry.
  • Pomidorki układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy.
  • W kubku łączymy oliwę, ocet, cukier, czosnek, tymianek – sos chwilę energicznie mieszamy lub wytrząsamy.
  • Sosem smarujemy powierzchnię pomidorków, a następnie posypujemy je grubo mieloną solą.
  • Pomidorki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut (dotyczy to małych pomidorków), pomidorki należy wyłączyć kiedy skórka na nich się pomarszczy.
  • Pozostawiamy pomidory do wystudzenia w wyłączonym piekarniku.

zapiekane pomidorki

Pieczone pomidory – uwagi:

Zamiast suszonego tymianku, można użyć mieszanki ziół prowansalskich, pietruszki, kolendry i pewnie jeszcze wielu innych ziół, z którymi tego dania nie miałam okazji robić.

Smacznego!

Ala