Składniki:
- Młoda marchewka – 2 pęczki;
- Młoda pietruszka – 1 pęczek;
- Czosnek – 1 główka;
- Młode ziemniaki – 500 g;
- Batat – 1 średni;
- Jarmuż – garść;
- Oliwa z oliwek, sól morska, syrop z agawy lub miód, sezam (opcjonalnie).
Przepis na pieczone warzywa:
- Warzywa myjemy i osuszamy, blachę wykładamy pergaminem do pieczenia.
- Od marchewek i pietruszek odcinamy natkę, korzenie układamy na blaszce (jeśli niektóre z nich wydają nam się grube – przekrawamy je wzdłuż).
- Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, batata w plastry, z czosnku odkrawamy górną część główki.
- Umyty jarmuż układamy pomiędzy pozostałymi warzywami.
- Całość skrapiamy oliwa z oliwek lub innym olejem, możemy posypać odrobiną gruboziarnistej soli. Jeśli mamy ochotę, polewamy pietruszkę syropem z agawy lub płynnym miodem (jest cudownie słodka po upieczeniu).
- Marchewkę można posypać sezamem.
- Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (najlepiej sprawdzać twardość warzyw widelcem, czas ich pieczenia może być różny w zależności od rodzaju i ilości warzyw, a także ich wielkości).
- I to naprawdę koniec, bo winegret czy inny sos wcale nie jest do tego dania niezbędny.
- A upieczony czosnek traci swą ostrość, jest słodkawy i cudownie kremowy, przepysznie smakuje rozsmarowany na upieczonych ziemniaczkach.
Pieczone warzywa – uwagi:
Poza wymienionymi warzywami polecam tez do pieczenia młodziutkie buraczki ćwikłowe, małe selery, różne cebule, topinambur, jabłka pokrojone w ćwiartki. Pieczemy to, na co mamy ochotę.
Smacznego!
Ala