Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Dziś wstawiam przepis na danie obiadowe lub kolacyjne, które robi się samo i na dodatek czeka się na nie krócej niż na pizzę z dowozem.

Śmieję się, że od dojrzałej wiosny do wczesnej jesieni mogłabym zamieszkać na bazarku. Z lubością penetruję kolejne stragany szukając większych czereśni, dojrzalszych pomidorów, truskawek od Państwa Markiewicz, świeżych szparagów, młodej pietruszki w pęczku, polskiego czosnku i mogłabym tak jeszcze wymieniać, wymieniać, wymieniać.

Co zrobić z tym całym bazarkowym dobrem? – A upiec Moi Mili!

Pieczone warzywa, to danie, które wymaga jedynie umycia, ewentualnie przekrojenia warzyw, wyłożenia ich na blachę i skropienia oliwą. To naprawdę cała filozofia. Warzywa potem lądują w piekarniku i po około 30 minutach mamy przepyszne danie.

Warzywa możemy przed pieczeniem posypać też grubą solą, albo zrobić to po. Możemy do nich podać domowy winegret, albo i nie podawać. Jeśli chcemy urozmaicenia pietruszkę polejmy miodem, marchewkę posypmy sezamem, a ziemniaczki suszonym czosnkiem z pietruszką. Możliwości są niezliczone.

pieczone warzywa

pieczone warzywa 1

warzywa pieczone

Pieczone warzywa – składniki:

Młoda marchewka – 2 pęczki;

Młoda pietruszka – 1 pęczek;

Czosnek – 1 główka;

Młode ziemniaki – 500 g;

Batat – 1 średni;

Jarmuż – garść;

Oliwa z oliwek, sól morska, syrop z agawy lub miód, sezam (opcjonalnie).

Pieczone warzywa – przygotowanie:

Warzywa myjemy i osuszamy, blachę wykładamy pergaminem do pieczenia. Od marchewek i pietruszek odcinamy natkę, korzenie układamy na blaszce (jeśli niektóre z nich wydają nam się grube – przekrawamy je wzdłuż), ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, batata w plastry, z czosnku odkrawamy górną część główki. Umyty jarmuż układamy pomiędzy pozostałymi warzywami. Całość skrapiamy oliwa z oliwek lub innym olejem, możemy posypać odrobiną gruboziarnistej soli. Jeśli mamy ochotę, polewamy pietruszkę syropem z agawy lub płynnym miodem (jest cudownie słodka po upieczeniu), marchewkę można posypać sezamem.

Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (najlepiej sprawdzać twardość warzyw widelcem, czas ich pieczenia może być różny w zależności od rodzaju i ilości warzyw, a także ich wielkości).

I to naprawdę koniec, bo winegret czy inny sos wcale nie jest do tego dania niezbędny. A upieczony czosnek traci swą ostrość, jest słodkawy i cudownie kremowy, przepysznie smakuje rozsmarowany na upieczonych ziemniaczkach.

Pieczone warzywa – uwagi:

Poza wymienionymi warzywami polecam tez do pieczenia młodziutkie buraczki ćwikłowe, małe selery, różne cebule, topinambur. Pieczemy to, na co mamy ochotę.

Zamiast dodatku syropu/miodu do pietruszek możemy po upieczeniu polać je dressingiem miodowym.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *