Składniki:
Ciasto na pierniczki:
- Miód – 250 g;
- Cukier trzcinowy (użyłam dry demerara) – 200 g;
- Masło – 100 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 600 g + do podsypania przy wałkowaniu;
- Przyprawa do piernika – 20 g;
- Kakao – 20 g;
- Soda oczyszczona – 5 g;
- Sól – szczypta.
Polewa:
- Czekolada gorzka – 200 g;
- Masło – 2 łyżki.
Przepis na pierniczki czekoladowe:
- Miód, masło i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy pomału całość. Masło z miodem powinno się stopić, a cukier rozpuści.
- W misce mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną, szczyptą soli. Do sypkich składników wlewamy roztopione masło z miodem i cukrem, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite.
- Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka, zamykamy i wkładamy do lodówki na trzy doby. Można tez przełożyć je do ceramicznego naczynia i szczelnie zawinąć je folią.
- Po upływie trzech dni, ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki.
- Pierniczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut.
- Wystudzone pierniczki dekorujemy w wybrany sposób. Ja położyłam na wierzch roztopioną czekoladę z masłem. Połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki masła i roztapiamy wszystko w kąpieli wodnej. Tak uzyskana polewą smarujemy pierniczki i odstawimy do przeschnięcia.
Smacznego!
Ala