Kulinaria

Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Składniki:

Ciasto na pierniczki:

  • Miód – 250 g;
  • Cukier trzcinowy (użyłam dry demerara) – 200 g;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 600 g + do podsypania przy wałkowaniu;
  • Przyprawa do piernika – 20 g;
  • Kakao – 20 g;
  • Soda oczyszczona – 5 g;
  • Sól – szczypta.

Polewa:

  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Masło – 2 łyżki.

Przepis na pierniczki czekoladowe:

  • Miód, masło i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy pomału całość. Masło z miodem powinno się stopić, a cukier rozpuści.
  • W misce mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną, szczyptą soli. Do sypkich składników wlewamy roztopione masło z miodem i cukrem, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite.
  • Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka, zamykamy i wkładamy do lodówki na trzy doby. Można tez przełożyć je do ceramicznego naczynia i szczelnie zawinąć je folią.
  • Po upływie trzech dni, ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki.
  • Pierniczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut.
  • Wystudzone pierniczki dekorujemy w wybrany sposób. Ja położyłam na wierzch roztopioną czekoladę z masłem. Połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki masła i roztapiamy wszystko w kąpieli wodnej. Tak uzyskana polewą smarujemy pierniczki i odstawimy do przeschnięcia.

Pyszne pierniczki

Smacznego!

Ala