Pierniczki z polewą czekoladową

Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Jak tylko zaczyna się listopad, my zaczynamy testować różne przepisy na pierniczki, po to żeby podzielić się tu tymi najlepszymi. Pierniczki czekoladowe, które robiłam niedawno są naprawdę łatwe do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto powinno trzy dni dojrzewać w lodówce i nie brać się za nie w ostatniej chwili przed Wigilią.

Pierniczki czekoladowe
Pierniczki czekoladowe

Przepis na pierniczki czekoladowe – składniki:

Ciasto na pierniczki:

  • Miód – 250 g;
  • Cukier trzcinowy (użyłam dry demerara) – 200 g;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 600 g + do podsypania przy wałkowaniu;
  • Przyprawa do piernika – 20 g;
  • Kakao – 20 g;
  • Soda oczyszczona – 5 g;
  • Sól – szczypta.

Polewa:

  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Masło – 2 łyżki.

Jak zrobić pierniczki czekoladowe:

Miód, masło i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy pomału całość. Masło z miodem powinno się stopić, a cukier rozpuści.

W misce mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną, szczyptą soli. Do sypkich składników wlewamy roztopione masło z miodem i cukrem, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite.

Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka, zamykamy i wkładamy do lodówki na trzy doby. Można tez przełożyć je do ceramicznego naczynia i szczelnie zawinąć je folią.

Po upływie trzech dni, ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki.

Pierniczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut.

Wystudzone pierniczki dekorujemy w wybrany sposób. Ja położyłam na wierzch roztopioną czekoladę z masłem. Połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki masła i roztapiamy wszystko w kąpieli wodnej. Tak uzyskana polewą smarujemy pierniczki i odstawimy do przeschnięcia.

Przepisy:

strudel z twarogiem
Strudel z serem i skórką pomaranczową

 

Rolada cynamonowa
Rolada biszkoptowa z cynamonem i kremem pomarańczowym

 

zupa wigilijna
Staropolska zupa migdałowa

 

pierniczki
Pierniczki gryczano – migdałowe

 

Ciasteczka z maszynki
Kruche ciasteczka z maszynki

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *