Składniki (przepis Agnieszki Hermann):
- Miód jasny – 200 g (użyłam lipowego);
- Miód ciemny – 200 g (użyłam gryczanego);
- Masło – 100 g;
- Cukier brązowy – 200 g;
- Mleko – 125 ml;
- Jajko – 1 sztuka (rozmiar L);
- Mąka pszenna – 700 g;
- Mąka gryczana – 150 g;
- Migdały mielone – 150 g;
- Kakao – 1 łyżka;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Przyprawa do pierników – 40 g;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Sok z 1 cytryny;
- Sól – szczypta.
Przepis na pierniczki z migdałami i mąką gryczaną – wykonanie:
- Oba rodzaje miodu , cukier brązowy, masło, mleko podgrzewamy do rozpuszczenia, ale składniki nie powinny się zagotować!
- Można użyć jednego rodzaju miodu, jeśli wybierzecie miód ciemny pierniczki będą miały intensywniejszy smak, przy jasnym będą łagodniejsze.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, gryczaną, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, zmielone migdały i skórkę otartą z cytryny – składniki mieszamy łyżką.
- Kiedy masa miodowa przestygnie dodajemy do niej jajko i delikatnie całość ubijamy przy pomocy rózgi kuchennej.
- Następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy rózgą.
- Wymieszane suche składniki wsypujemy do masy miodowej i starannie wyrabiamy ciasto.
- Miskę z ciastem piernikowym nakrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni, żeby dojrzało.
- Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na 4 porcje. Każdą z nich chwilę wyrabiamy na blacie lub stolnicy ponieważ ciasto musi nabrać elastyczności.
- Porcje ciasta rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i tak aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
- Blachę wykładamy pergaminem, układamy na niej pierniczki i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ile blach pierniczków upiekłam nie pamiętam, wyszła mi ich pełna micha.
- Po wystygnięciu ciasteczka lukrujemy, albo polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Ala