Kulinaria

Pierniczki z migdałami i mąką gryczaną

Pierniczki z migdałami i mąką gryczaną

Składniki (przepis Agnieszki Hermann):

  • Miód jasny – 200 g (użyłam lipowego);
  • Miód ciemny – 200 g (użyłam gryczanego);
  • Masło – 100 g;
  • Cukier brązowy – 200 g;
  • Mleko – 125 ml;
  • Jajko – 1 sztuka (rozmiar L);
  • Mąka pszenna – 700 g;
  • Mąka gryczana – 150 g;
  • Migdały mielone – 150 g;
  • Kakao – 1 łyżka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Przyprawa do pierników – 40 g;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sok z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta.

Przepis na pierniczki z migdałami i mąką gryczaną – wykonanie:

  • Oba rodzaje miodu , cukier brązowy, masło, mleko podgrzewamy do rozpuszczenia, ale składniki nie powinny się zagotować!
  • Można użyć jednego rodzaju miodu, jeśli wybierzecie miód ciemny pierniczki będą miały intensywniejszy smak, przy jasnym będą łagodniejsze.
  • Do miski wsypujemy mąkę pszenną, gryczaną, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, zmielone migdały i skórkę otartą z cytryny – składniki mieszamy łyżką.
  • Kiedy masa miodowa przestygnie dodajemy do niej jajko i delikatnie całość ubijamy przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy rózgą.
  • Wymieszane suche składniki wsypujemy do masy miodowej i starannie wyrabiamy ciasto.
  • Miskę z ciastem piernikowym nakrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni, żeby dojrzało.
  • Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na 4 porcje. Każdą z nich chwilę wyrabiamy na blacie lub stolnicy ponieważ ciasto musi nabrać elastyczności.
  • Porcje ciasta rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i tak aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
  • Blachę wykładamy pergaminem, układamy na niej pierniczki i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ile blach pierniczków upiekłam nie pamiętam, wyszła mi ich pełna micha.
  • Po wystygnięciu ciasteczka lukrujemy, albo polewamy roztopioną czekoladą.

 

Smacznego!

Ala