Piernik imbirowy

Piernik imbirowy

Składniki:

  • Masło – 120 g;
  • Miód – 2/3 szklanki;
  • Cukier trzcinowy – 2/3 szklanki;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Starty świeży imbir – 2 łyżki;
  • Maka pszenna tortowa – 2,5 szklanki;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Mielone ziele angielskie – 1/4 łyżeczki;
  • Sól – 1/2 łyżeczki,
  • Woda – 2/3 szklanki,
  • Dżemu pomarańczowy – 150 g.

Dodatkowo:

  • Cukier puder na lukier, skórka pomarańczowa.

Przepis na piernik imbirowy:

  • W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę z sodą ,cynamonem, solą i zielem angielskim.
  • W garnku umieszczamy masło, miód, cukier i wodę – podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą.
  • Garnek z płynnymi składnikami odstawiamy do przestudzenia.
  • Do płynnych składników dodajemy jajka oraz starty imbir – mieszamy wszystko rózgą kuchenną.
  • Następnie porcjami dodajemy mąkę – mieszamy rózgą.
  • Przełóż płynną masę do formy (piekłam w formie o wymiarach 30 cm x 11,5 cm).
  • Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka (około 40 min).
  • Po wystudzeniu piernik kroimy na pół, przekładamy dżemem pomarańczowy. Cały lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową (można zamiast lukru polać piernik imbirowy gorzką czekoladą).

Piernik z imbirem

Smacznego!

Ala