Składniki:
- Masło – 120 g;
- Miód – 2/3 szklanki;
- Cukier trzcinowy – 2/3 szklanki;
- Jajka – 2 sztuki;
- Starty świeży imbir – 2 łyżki;
- Maka pszenna tortowa – 2,5 szklanki;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Mielone ziele angielskie – 1/4 łyżeczki;
- Sól – 1/2 łyżeczki,
- Woda – 2/3 szklanki,
- Dżemu pomarańczowy – 150 g.
Dodatkowo:
- Cukier puder na lukier, skórka pomarańczowa.
Przepis na piernik imbirowy:
- W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę z sodą ,cynamonem, solą i zielem angielskim.
- W garnku umieszczamy masło, miód, cukier i wodę – podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą.
- Garnek z płynnymi składnikami odstawiamy do przestudzenia.
- Do płynnych składników dodajemy jajka oraz starty imbir – mieszamy wszystko rózgą kuchenną.
- Następnie porcjami dodajemy mąkę – mieszamy rózgą.
- Przełóż płynną masę do formy (piekłam w formie o wymiarach 30 cm x 11,5 cm).
- Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka (około 40 min).
- Po wystudzeniu piernik kroimy na pół, przekładamy dżemem pomarańczowy. Cały lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową (można zamiast lukru polać piernik imbirowy gorzką czekoladą).
Smacznego!
Ala