Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 500 g;
  • Cukier brązowy Demerara – 150 g (można też użyć zwykłego białego cukru);
  • Masło – 200 g;
  • Miód – 300 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Kakao ciemne w proszku – 2 łyżki;
  • Kawa mielona – 1 łyżka;
  • Przyprawa do piernika – 40 g;
  • Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 2 łyżki;
  • Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Powidła śliwkowe do przełożenia – 300 g;
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana – 3 łyżki;
  • Orzechy włoskie mielone lub siekane – 100 g;
  • Czekolada gorzka na polewę – 200 g;
  • Połówki orzechów włoskich – do dekoracji.

Przepis na piernik z powidłami – wykonanie:

  • Do rondla wlewamy miód, dodajemy cukier i masło, całość powoli podgrzewamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Masa miodowa nie powinna się zagotować.
  • W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny.
  • Kiedy masa miodowa odrobinę przestygnie wbijamy do niej 2 jajka.
  • Całość mieszamy rózgą kuchenną, a następnie dodajemy 2 łyżki jogurtu lub śmietany kwaśnej i również mieszamy.
  • Na koniec do masy miodowej dodajemy sypkie składniki z miski i łyżką wyrabiamy energicznie ciasto.
  • Ciasto powinno być półpłynne, kleiste i jednolite.
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy na blaszkę połowę ciasta (najlepiej jeszcze ciepłego), równo rozprowadzamy.
  • Powierzchnię ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, które następnie posypujemy pomarańczową skórką kandyzowaną oraz orzechami włoskimi.
  • Teraz na warstwie posypanych bakaliami powideł trzeba rozprowadzić drugą część ciasta.
  • Najprościej nakładać niewielkie porcje ciasta łyżką, rozmieszczając je równomiernie na całej powierzchni.
  • Następnie należy umoczyć palce w zimnej wodzie i rozciągnąć ciasto tak, żeby tworzyło jednolitą warstwę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy piernik około 50-55 minut.
  • Zwykle po 30 minutach nakrywam wierzch piernika pergaminem, a grzanie w piekarniku przestawiam tylko na spód.
  • Przed wyjęciem piernika sprawdźcie koniecznie patyczkiem, czy się upiekł.
  • Gdy ciasto wystygnie, topimy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i rozsmarowujemy ją po wierzchu piernika.
  • Piernik dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Smacznego!

Ala