Składniki:
- Mąka pszenna tortowa – 500 g;
- Cukier brązowy Demerara – 150 g (można też użyć zwykłego białego cukru);
- Masło – 200 g;
- Miód – 300 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Kakao ciemne w proszku – 2 łyżki;
- Kawa mielona – 1 łyżka;
- Przyprawa do piernika – 40 g;
- Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 2 łyżki;
- Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki;
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Powidła śliwkowe do przełożenia – 300 g;
- Skórka pomarańczowa kandyzowana – 3 łyżki;
- Orzechy włoskie mielone lub siekane – 100 g;
- Czekolada gorzka na polewę – 200 g;
- Połówki orzechów włoskich – do dekoracji.
Przepis na piernik z powidłami – wykonanie:
- Do rondla wlewamy miód, dodajemy cukier i masło, całość powoli podgrzewamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Masa miodowa nie powinna się zagotować.
- W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny.
- Kiedy masa miodowa odrobinę przestygnie wbijamy do niej 2 jajka.
- Całość mieszamy rózgą kuchenną, a następnie dodajemy 2 łyżki jogurtu lub śmietany kwaśnej i również mieszamy.
- Na koniec do masy miodowej dodajemy sypkie składniki z miski i łyżką wyrabiamy energicznie ciasto.
- Ciasto powinno być półpłynne, kleiste i jednolite.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy na blaszkę połowę ciasta (najlepiej jeszcze ciepłego), równo rozprowadzamy.
- Powierzchnię ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, które następnie posypujemy pomarańczową skórką kandyzowaną oraz orzechami włoskimi.
- Teraz na warstwie posypanych bakaliami powideł trzeba rozprowadzić drugą część ciasta.
- Najprościej nakładać niewielkie porcje ciasta łyżką, rozmieszczając je równomiernie na całej powierzchni.
- Następnie należy umoczyć palce w zimnej wodzie i rozciągnąć ciasto tak, żeby tworzyło jednolitą warstwę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy piernik około 50-55 minut.
- Zwykle po 30 minutach nakrywam wierzch piernika pergaminem, a grzanie w piekarniku przestawiam tylko na spód.
- Przed wyjęciem piernika sprawdźcie koniecznie patyczkiem, czy się upiekł.
- Gdy ciasto wystygnie, topimy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i rozsmarowujemy ją po wierzchu piernika.
- Piernik dekorujemy połówkami orzechów włoskich.
Smacznego!
Ala