Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem

Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem

Składniki:

  • Ziemniaki – ok 1,2 kg (tak, żeby po obraniu mieć 750 g);
  • Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Śmietana kwaśna – 2 łyżki;
  • Mąka pszenna (użyłam mąki wrocławskiej) – ok. 120 g (ale wszystko zależy od odmiany ziemniaków, na jaką traficie).
  • Bułka tarta, masło, cukier – do podania.

Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości.
  • Odcedzamy i odstawiamy na kwadrans do przestudzenia. Po tym czasie przeciskamy je przez praskę do miski, następnie przeciskamy twaróg, lub mielimy przez maszynkę.
  • Dodajemy kwaśną śmietanę, jajka, mąkę – całość zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste w naszej ocenie – dodajemy mąkę.
  • Ciasto na pierogi dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy długi wałek, który spłaszczamy delikatnie nożem i odcinamy od niego pojedyncze pierogi.
  • Pierogi wkładamy partiami do gotującej się, posolonej wody.
  • Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze jakieś 3 minuty. Ugotowane leniwe wyjmujemy łyżką cedzakowa i układamy na talerzach/półmiskach.
  • Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem przed podaniem polewamy bułką tartą na masełku i posypujemy cukrem.
  • Można też podać je polane masełkiem i posłodzić cukrem z cynamonem. Niektórzy lubią je jeść w towarzystwie kwaśnej śmietany.
  • Przyznam, że lubię zrobić zbyt dużo leniwych pierogów, bo odsmażane na maśle lub odgrzewane w piekarniku też szalenie mi smakują.

Smacznego!

Ala