Składniki:
- Ziemniaki – ok 1,2 kg (tak, żeby po obraniu mieć 750 g);
- Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Śmietana kwaśna – 2 łyżki;
- Mąka pszenna (użyłam mąki wrocławskiej) – ok. 120 g (ale wszystko zależy od odmiany ziemniaków, na jaką traficie).
- Bułka tarta, masło, cukier – do podania.
Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości.
- Odcedzamy i odstawiamy na kwadrans do przestudzenia. Po tym czasie przeciskamy je przez praskę do miski, następnie przeciskamy twaróg, lub mielimy przez maszynkę.
- Dodajemy kwaśną śmietanę, jajka, mąkę – całość zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste w naszej ocenie – dodajemy mąkę.
- Ciasto na pierogi dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy długi wałek, który spłaszczamy delikatnie nożem i odcinamy od niego pojedyncze pierogi.
- Pierogi wkładamy partiami do gotującej się, posolonej wody.
- Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze jakieś 3 minuty. Ugotowane leniwe wyjmujemy łyżką cedzakowa i układamy na talerzach/półmiskach.
- Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem przed podaniem polewamy bułką tartą na masełku i posypujemy cukrem.
- Można też podać je polane masełkiem i posłodzić cukrem z cynamonem. Niektórzy lubią je jeść w towarzystwie kwaśnej śmietany.
- Przyznam, że lubię zrobić zbyt dużo leniwych pierogów, bo odsmażane na maśle lub odgrzewane w piekarniku też szalenie mi smakują.
Smacznego!
Ala