Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem – składniki:

Ciasto:

  • Mąka poznańska lub wrocławska – 500 g + na podsypanie;
  • Woda gorąca – ok. 300 ml;
  • Olej – 2 łyżki;

Farsz:

  • Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
  • Żółtko jaja – 2 sztuki;
  • Kwaśna śmietana 22% – 1 łyżka (można pominąć, zwłaszcza, gdy twaróg jest bardzo wilgotny);
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g lub miąższ z 1/2 laski wanilii;
  • Cukier puder – do smaku (ja dodaję 1 łyżkę);
  • Kasza manna – 2 łyżki + do obtoczenia kulek farszu;

Do podania:

  • Jak lubicie – masło, cukier, cynamon, jogurt, śmietana, śmietanka.

Przepis na pierogi z serem:

  • Z mąki, wody i oleju zagniatamy ciasto, wkładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie przekładamy do miski twaróg, rozgniatamy go widelcem.
  • Do twarogu dodajemy surowe 2 żółtka, cukier z wanilią, cukier puder, kaszę mannę i ewentualnie kwaśną śmietanę – wszystko dokładnie rozcieramy, aż do połączenia składników.
  • Polecam, żeby przed zaklejaniem pierogów, poporcjować sobie farsz. Nabieramy łyżeczką farsz twarogowy i w dłoniach formujemy z niego kulkę (wielkości orzecha włoskiego) , na koniec obtaczając ją w kaszy mannie – powtarzamy tak aż do wykorzystania farszu.
  • Ciasto pierogowe dzielimy na 2 części, jedną zostawiamy przykrytą, a drugą rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, wycinamy z niego krążki, na każdym krążku układamy kuleczkę farszu, składamy krążek i zalepiamy brzegi formując falbankę.
  • Powtarzamy czynność aż do wykorzystania farszu.
  • Pierogi wkładamy partiami do posolonego wrzątku i gotujemy na średniej mocy pola grzewczego.
  • Kiedy wypłyną, gotuję je przez 30 sekund i wyjmuję łyżką cedzakową na talerz. Przed podaniem polewam stopionym masłem i posypuję cukrem.

pierogi z białym serem

Smacznego!

Ala