Pierogi z serem – składniki:
Ciasto:
- Mąka poznańska lub wrocławska – 500 g + na podsypanie;
- Woda gorąca – ok. 300 ml;
- Olej – 2 łyżki;
Farsz:
- Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
- Żółtko jaja – 2 sztuki;
- Kwaśna śmietana 22% – 1 łyżka (można pominąć, zwłaszcza, gdy twaróg jest bardzo wilgotny);
- Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g lub miąższ z 1/2 laski wanilii;
- Cukier puder – do smaku (ja dodaję 1 łyżkę);
- Kasza manna – 2 łyżki + do obtoczenia kulek farszu;
Do podania:
- Jak lubicie – masło, cukier, cynamon, jogurt, śmietana, śmietanka.
Przepis na pierogi z serem:
- Z mąki, wody i oleju zagniatamy ciasto, wkładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie przekładamy do miski twaróg, rozgniatamy go widelcem.
- Do twarogu dodajemy surowe 2 żółtka, cukier z wanilią, cukier puder, kaszę mannę i ewentualnie kwaśną śmietanę – wszystko dokładnie rozcieramy, aż do połączenia składników.
- Polecam, żeby przed zaklejaniem pierogów, poporcjować sobie farsz. Nabieramy łyżeczką farsz twarogowy i w dłoniach formujemy z niego kulkę (wielkości orzecha włoskiego) , na koniec obtaczając ją w kaszy mannie – powtarzamy tak aż do wykorzystania farszu.
- Ciasto pierogowe dzielimy na 2 części, jedną zostawiamy przykrytą, a drugą rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, wycinamy z niego krążki, na każdym krążku układamy kuleczkę farszu, składamy krążek i zalepiamy brzegi formując falbankę.
- Powtarzamy czynność aż do wykorzystania farszu.
- Pierogi wkładamy partiami do posolonego wrzątku i gotujemy na średniej mocy pola grzewczego.
- Kiedy wypłyną, gotuję je przez 30 sekund i wyjmuję łyżką cedzakową na talerz. Przed podaniem polewam stopionym masłem i posypuję cukrem.
Smacznego!
Ala