Placek cytrynowy – prosty

Placek cytrynowy – prosty

Składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier – 250 g;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sok z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta;

Lukier cytrynowy:

  • Cukier puder – 200 g;
  • Woda gorąca – 20 ml;
  • Sok z 1/2 średniej wielkości cytryny;
  • Skórka otarta z cytryny – do ozdobienia (opcjonalnie).

Przepis na placek cytrynowy – prosty:

  • Wszystkie składniki niezbędne do upieczenia placka powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.
  • Ucieramy masło z szczyptą soli oraz cukrem.
  • Do masy maślanej wciąż ucierając wbijamy kolejne jajka.
  • Następnie dodajemy partiami (po 3-4 łyżki) przesianą mąkę z proszkiem.
  • Na koniec ucierania wlewamy sok z 1 cytryny i starannie łączymy go z ciastem.
  • Pamiętajmy, żeby z soku cytrynowego wyjąć ewentualne zapodziane pestki.
  • Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu, aż wbity w ciasto drewniany pateczek po wyjęciu będzie suchy (nie będzie obklejony surowym ciastem) – około 30-40 minut, wszystko zależy od formy w jakiej będzie pieczony placek.
  • Ja piekłam go na blaszce 23 cm x 23 cm.
  • Po upieczeniu placek studzimy i polewamy go lukrem cytrynowym przygotowanym z powyższych proporcji (do cukru pudru wlewamy sok z 1/2 cytryny i ucierając całość wlewamy partiami około 20 ml wrzątku).

Placek cytrynowy – prosty – uwagi:

Ciasto świetnie smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu, kwaśnej śmietany lub creme fraiche. Jeśli nie chcemy robić lukru, można placek posypać cukrem pudrem.

prosty placek cytrynowy

Smacznego!

Ala