Składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier – 250 g;
- Jajka – 5 sztuk;
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sok z 1 cytryny;
- Sól – szczypta;
Lukier cytrynowy:
- Cukier puder – 200 g;
- Woda gorąca – 20 ml;
- Sok z 1/2 średniej wielkości cytryny;
- Skórka otarta z cytryny – do ozdobienia (opcjonalnie).
Przepis na placek cytrynowy – prosty:
- Wszystkie składniki niezbędne do upieczenia placka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.
- Ucieramy masło z szczyptą soli oraz cukrem.
- Do masy maślanej wciąż ucierając wbijamy kolejne jajka.
- Następnie dodajemy partiami (po 3-4 łyżki) przesianą mąkę z proszkiem.
- Na koniec ucierania wlewamy sok z 1 cytryny i starannie łączymy go z ciastem.
- Pamiętajmy, żeby z soku cytrynowego wyjąć ewentualne zapodziane pestki.
- Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu, aż wbity w ciasto drewniany pateczek po wyjęciu będzie suchy (nie będzie obklejony surowym ciastem) – około 30-40 minut, wszystko zależy od formy w jakiej będzie pieczony placek.
- Ja piekłam go na blaszce 23 cm x 23 cm.
- Po upieczeniu placek studzimy i polewamy go lukrem cytrynowym przygotowanym z powyższych proporcji (do cukru pudru wlewamy sok z 1/2 cytryny i ucierając całość wlewamy partiami około 20 ml wrzątku).
Placek cytrynowy – prosty – uwagi:
Ciasto świetnie smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu, kwaśnej śmietany lub creme fraiche. Jeśli nie chcemy robić lukru, można placek posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala