Przepis na placek jogurtowy z poziomkami i kruszonką – składniki:
Ciasto:
- Masło – 250 g;
- Cukier (drobny lub puder) – 200 g;
- Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
- Jogurt typu greckiego – 300 g;
- Mąka pszenna tortowa – 400 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Poziomki – 350 g;
Kruszonka:
- Masło – 70 g;
- Cukier – 4 pełne łyżki;
- Mąka – 3 łyżki;
- Migdały mielone (bez skórki) – 50 g.
Jak zrobić placek jogurtowy z poziomkami i kruszonką:
- Poziomki lub inne owoce sezonowe myjemy, zostawiamy na sitku do odcieknięcia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby je lepiej osuszyć.
- Ucieramy masło z szczyptą soli i cukrem na gładki krem. Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka i w dalszej kolejności jogurt (po dodaniu jogurtu masa będzie mogła się rozwarstwiać, połączy się znów po dodaniu mąki).
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją porcjami – ucieramy.
- Formę do ciasta smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką lub zmielonymi na pył biszkoptami. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Na cieście rozkładamy równomiernie owoce.
- Z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
- Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Przed podaniem można go posypać cukrem pudrem.
- Najlepiej smakuje na świeżo!
Uwagi:
Placek piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.
Smacznego!
Ala