Placek kokosowy z budyniem

Placek kokosowy z budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • Masło – 125 g;
  • Cukier biały drobny – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Mąka tortowa – 350 g;
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
  • Woda (zimna) – 60 ml;
  • Masło do wysmarowania formy, szczypta soli.

Masa budyniowa:

  • Budyń śmietankowy lub waniliowy na 0,5 l mleka – 3 sztuki;
  • Mleko – 1 litr;
  • Cukier biały – 8 płaskich łyżek.

Warstwa kokosowa:

  • Masło – 125 g;
  • Cukier drobny do wypieków – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Wiórki kokosowe – 200 g;
  • Szczypta soli.

Przepis na placek kokosowy z budyniem:

  • Składniki na ciasto umieszczamy w misce i ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy wysmarowaną masłem blaszkę.
  • Spodu nie podpiekamy!
  • Przygotowujemy masę budyniową.
  • Odlewamy 250 ml mleka, pozostałą część zagotowujemy.
  • W zimnym mleku rozprowadzamy 3 budynie śmietankowe oraz cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy powoli aż do zgęstnienia.
  • Budyń odstawiamy żeby trochę przestygł, a następnie rozsmarowujemy na cieście.
  • Przygotowujemy warstwę kokosową.
  • Masło roztapiamy i studzimy.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • Do piany dodajemy cukier i nadal ubijamy.
  • Następnie ubijając dokładamy 2 żółtka i porcjami wsypujemy wiórki kokosowe.
  • Na koniec wlewamy roztopione masło i całość starannie mieszamy.
  • Warstwę kokosową rozkładamy równomiernie na budyniu.
  • Placek kokosowy z budyniem pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Smacznego!

Ala