Składniki:
Ciasto:
- Masło – 125 g;
- Cukier biały drobny – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Mąka tortowa – 350 g;
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
- Woda (zimna) – 60 ml;
- Masło do wysmarowania formy, szczypta soli.
Masa budyniowa:
- Budyń śmietankowy lub waniliowy na 0,5 l mleka – 3 sztuki;
- Mleko – 1 litr;
- Cukier biały – 8 płaskich łyżek.
Warstwa kokosowa:
- Masło – 125 g;
- Cukier drobny do wypieków – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Wiórki kokosowe – 200 g;
- Szczypta soli.
Przepis na placek kokosowy z budyniem:
- Składniki na ciasto umieszczamy w misce i ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy wysmarowaną masłem blaszkę.
- Spodu nie podpiekamy!
- Przygotowujemy masę budyniową.
- Odlewamy 250 ml mleka, pozostałą część zagotowujemy.
- W zimnym mleku rozprowadzamy 3 budynie śmietankowe oraz cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy powoli aż do zgęstnienia.
- Budyń odstawiamy żeby trochę przestygł, a następnie rozsmarowujemy na cieście.
- Przygotowujemy warstwę kokosową.
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Do piany dodajemy cukier i nadal ubijamy.
- Następnie ubijając dokładamy 2 żółtka i porcjami wsypujemy wiórki kokosowe.
- Na koniec wlewamy roztopione masło i całość starannie mieszamy.
- Warstwę kokosową rozkładamy równomiernie na budyniu.
- Placek kokosowy z budyniem pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.
Smacznego!
Ala