Przepis na placek maślany na drożdżach – składniki:
- Drożdże świeże – 40 g;
- Mleko – 200 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Cukier – 80 g + 80 g;
- Masło – 100 g + 80 g;
- Mąka pszenna (użyłam luksusowej) – ok. 500 g;
- Sól – szczypta;
- Wiśnie – 350 g.
Jak zrobić placek maślany na drożdżach:
- Mleko podgrzewamy do temperatury około 37 stopni C.
- Masło (100 g) topimy i odstawiamy żeby przestygło.
- Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy by się rozpuściły.
- Drylujemy wiśnie.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 80 g cukru, wbijamy jajka, wlewamy stopione masło oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
- Całość wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Formę do ciasta (ja piekłam na prostokątnej formie o wymiarach 35 cm x 23 cm) natłuszczamy.
- Ciasto drożdżowe zbijamy łyżką w celu odgazowania, a następnie wylepiamy nim blaszkę.
- Na wierzchu ciasta rozkładamy wiśnie i posypujemy je wiórkami masła (80 g). Wierzch posypujemy cukrem (80 g).
- Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut.
P.S. Najbardziej lubię ten placek bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego!
Ala