Placek maślany na drożdżach

Placek maślany na drożdżach

Przepis na placek maślany na drożdżach – składniki:

  • Drożdże świeże – 40 g;
  • Mleko – 200 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Cukier – 80 g + 80 g;
  • Masło – 100 g + 80 g;
  • Mąka pszenna (użyłam luksusowej) – ok. 500 g;
  • Sól – szczypta;
  • Wiśnie – 350 g.

Jak zrobić placek maślany na drożdżach:

  • Mleko podgrzewamy do temperatury około 37 stopni C.
  • Masło (100 g) topimy i odstawiamy żeby przestygło.
  • Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy by się rozpuściły.
  • Drylujemy wiśnie.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 80 g cukru, wbijamy jajka, wlewamy stopione masło oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
  • Całość wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  • Formę do ciasta (ja piekłam na prostokątnej formie o wymiarach 35 cm x 23 cm) natłuszczamy.
  • Ciasto drożdżowe zbijamy łyżką w celu odgazowania, a następnie wylepiamy nim blaszkę.
  • Na wierzchu ciasta rozkładamy wiśnie i posypujemy je wiórkami masła (80 g). Wierzch posypujemy cukrem (80 g).
  • Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut.

P.S. Najbardziej lubię ten placek bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego!

Ala