Placek śmietankowy z powidłami

Placek śmietankowy z powidłami

Składniki:

Ciasto:

  • Śmietanka tortowa (36%) – 200 g;
  • Cukier biały drobny – 200 g;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 200 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Powidła śliwkowe – 350 g;

Karmelizowane płatki migdałowe:

  • Płatki migdałowe – 100 g;
  • Masło – 125 g;
  • Mleko – 6 łyżek;
  • Cukier biały drobny – 100 g.

Przepis na placek śmietankowy z powidłami:

  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. 200 g cukru mieszamy z szczyptą soli.
  • Śmietankę tortową przelewamy do miseczki i ubijamy, gdy zaczyna sztywnieć dosypujemy stopniowo cukier z solą, nie przerywając ubijania.
  • Przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera łączymy ubitą śmietanę z jajkami.
  • Na koniec dosypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko mieszając całość.
  • Spód formy do ciasta wykładamy pergaminem, boki smarujemy odrobiną masła.
  • Ciasto przekładamy do formy i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • W czasie gdy ciasto się podpieka przygotowujemy karmelizowane płatki migdałowe.
  • Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy do niego 6 łyżek mleka i 100 g cukru.
  • Podgrzewamy całość aż do roztopienia cukru, następnie wsypujemy płatki migdałowe i wszystko dokładnie mieszamy, żeby płatki były pokryte słodkim sosem.
  • Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na wierzchu powidła.
  • Następnie na całym cieście rozsmarowujemy słodką masę migdałową.
  • Dopiekamy placek przez kolejne 15-20 minut.

Placek śmietankowy z powidłami – uwagi:

  • Placek piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.
  • Przepis pochodzi z dodatku do Twojego Stylu „Ciasta i ciasteczka”.

Smacznego!

Ala