Składniki:
Ciasto:
- Śmietanka tortowa (36%) – 200 g;
- Cukier biały drobny – 200 g;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 200 g;
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Powidła śliwkowe – 350 g;
Karmelizowane płatki migdałowe:
- Płatki migdałowe – 100 g;
- Masło – 125 g;
- Mleko – 6 łyżek;
- Cukier biały drobny – 100 g.
Przepis na placek śmietankowy z powidłami:
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. 200 g cukru mieszamy z szczyptą soli.
- Śmietankę tortową przelewamy do miseczki i ubijamy, gdy zaczyna sztywnieć dosypujemy stopniowo cukier z solą, nie przerywając ubijania.
- Przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera łączymy ubitą śmietanę z jajkami.
- Na koniec dosypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko mieszając całość.
- Spód formy do ciasta wykładamy pergaminem, boki smarujemy odrobiną masła.
- Ciasto przekładamy do formy i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- W czasie gdy ciasto się podpieka przygotowujemy karmelizowane płatki migdałowe.
- Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy do niego 6 łyżek mleka i 100 g cukru.
- Podgrzewamy całość aż do roztopienia cukru, następnie wsypujemy płatki migdałowe i wszystko dokładnie mieszamy, żeby płatki były pokryte słodkim sosem.
- Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na wierzchu powidła.
- Następnie na całym cieście rozsmarowujemy słodką masę migdałową.
- Dopiekamy placek przez kolejne 15-20 minut.
Placek śmietankowy z powidłami – uwagi:
- Placek piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.
- Przepis pochodzi z dodatku do Twojego Stylu „Ciasta i ciasteczka”.
Smacznego!
Ala