Składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier – 250 g;
- Jajka – 5 sztuk;
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki (można pominąć);
- Sól – szczypta;
- Jabłka – 2 sztuki (w sumie około 360 g jabłek)
- Cukier puder – do oprószenia.
Przepis na placek z jabłkami:
- Jak to przy ciastach ucieranych bywa, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Następnie wciąż ucierając dodajemy kolejne jajka (na tym etapie masa może wyglądać na zważoną, nic a nic się tym nie przejmujemy – kręcimy dalej. Po dodaniu mąki wszystko się ładnie wyrówna).
- Kolejnym etapem jest dodanie mąki. Dodajemy ją po 4-5 łyżek i ucieramy.
- Na koniec wkręcamy do ciasta 2 łyżki kwaśnej śmietany.
- Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto.
- Jabłka obieramy i kroimy na cząstki (ja moje jabłka pokroiłam w „dwunastki”), układamy kawałeczki jabłek w cieście.
- Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
- Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Placek z jabłkami – uwagi:
Sprawdzając, czy placek się upiekł dobrze jest włożyć patyczek w ciasto pomiędzy kawałki jabłek, tam placek najpóźniej się dopieka.
Smacznego!
Ala