Składniki:
- Cukinia – 700 g;
- Mąka pszenna – około 6 łyżek (im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej mąki będzie trzeba dosypać);
- Jajka – 2 sztuki;
- Cebula czerwona – 1 średnia sztuka;
- Papryczka ostra – 1 sztuka;
- Koperek – 1 pęczek;
- Sól – 1 łyżeczka.
Do podania:
- Łosoś wędzony na zimno: 100 g;
- Śmietana kwaśna lub jogurt grecki/bałkański – 180 g;
- Cytryna – 1/2 sztuki;
- Olej do smażenia.
Placki cukiniowe z łososiem – wykonanie:
- Na 2-3 godziny przed przygotowywaniem placków, kroję łososia w paski i skrapiam sokiem z 1/2 cytryny (1/2 cytryny na 100 g ryby).
- Łososia odstawiam do lodówki i wyjmuję bezpośrednio przed podaniem.
- Koperek drobno siekamy, połowa wyląduje w cieście, druga połowa posłuży nam do posypania gotowego dania.
- Cukinie myjemy, ścinamy im „dupki” i ścieramy na tarce.
- Do startej cukinii dodajemy posiekaną drobno cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną połowę pęczka koperku, sól i dwa jajka. Całość mieszamy.
- Jeśli chodzi o mąkę, to dodaję ją do ciasta partiami, w zależności od gęstości.
- Potarta cukinia puszcza sok i stojące ciasto robi się coraz luźniejsze. Zwykle na początek dodaję 2 łyżki mąki, a resztę dosypuję podczas smażenia korygując gęstość.
- Rozgrzewamy olej na patelni i zaczynamy smażenie. Sprawnym kucharzom polecam smażenie na 2 patelnie.
- Placki cukiniowe podajemy z łyżeczką śmietany lub jogurtu, wędzonym łososiem zamarynowanym cytryną i świeżym koperkiem.
Smacznego!
Ala