Placki cukiniowe z łososiem

Placki cukiniowe z łososiem

Składniki:

  • Cukinia – 700 g;
  • Mąka pszenna – około 6 łyżek (im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej mąki będzie trzeba dosypać);
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Cebula czerwona – 1 średnia sztuka;
  • Papryczka ostra – 1 sztuka;
  • Koperek – 1 pęczek;
  • Sól – 1 łyżeczka.

Do podania:

  • Łosoś wędzony na zimno: 100 g;
  • Śmietana kwaśna lub jogurt grecki/bałkański – 180 g;
  • Cytryna – 1/2 sztuki;
  • Olej do smażenia.

 

Placki cukiniowe z łososiem – wykonanie:

  • Na 2-3 godziny przed przygotowywaniem placków, kroję łososia w paski i skrapiam sokiem z 1/2 cytryny (1/2 cytryny na 100 g ryby).
  • Łososia odstawiam do lodówki i wyjmuję bezpośrednio przed podaniem.
  • Koperek drobno siekamy, połowa wyląduje w cieście, druga połowa posłuży nam do posypania gotowego dania.
  • Cukinie myjemy, ścinamy im „dupki” i ścieramy na tarce.
  • Do startej cukinii dodajemy posiekaną drobno cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną połowę pęczka koperku, sól i dwa jajka. Całość mieszamy.
  • Jeśli chodzi o mąkę, to dodaję ją do ciasta partiami, w zależności od gęstości.
  • Potarta cukinia puszcza sok i stojące ciasto robi się coraz luźniejsze. Zwykle na początek dodaję 2 łyżki mąki, a resztę dosypuję podczas smażenia korygując gęstość.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i zaczynamy smażenie. Sprawnym kucharzom polecam smażenie na 2 patelnie.
  • Placki cukiniowe podajemy z łyżeczką śmietany lub jogurtu, wędzonym łososiem zamarynowanym cytryną i świeżym koperkiem.

Smacznego!

Ala