Składniki:
- Ziemniaki – 1,5 kg (zwykle używam odmiany Gala);
- Mąka pszenna (do placków używam poznańskiej) – około 5 łyżek;
- Cebula – 1 duża (chętnie sięgam po czerwoną, bo placki są wtedy weselsze);
- Jajka – 2 sztuki;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Szczypiorek lub koperek – opcjonalnie;
- Olej do smażenia, grubo mielony pieprz.
Przepis na placki ziemniaczane:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na średniej wielkości oczkach.
- Do startych ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ewentualny koperek lub szczypiorek, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól, pieprz i mieszamy.
- To, jaką ilość mąki trzeba dodać do ciasta, zależy od odmiany ziemniaków oraz od tego czy są one wczesne, średnie, czy późne.
- Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, należy dodać więcej mąki.
- W czasie smażenia placków, gdy część ciasta czeka w misce na swoją kolej, trzeba liczyć się z tym, że będzie ona podbiegać wodą.
- Staramy się tę wodę zlać, lub skorygować gęstość mąką.
- Pamiętajcie żeby smażyć placki na porządnie rozgrzanym oleju, będą miały wtedy chrupiące brzegi.
- Po usmażeniu można placki ziemniaczane na chwilę układać na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Ala