Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • Ziemniaki – 1,5 kg (zwykle używam odmiany Gala);
  • Mąka pszenna (do placków używam poznańskiej) – około 5 łyżek;
  • Cebula – 1 duża (chętnie sięgam po czerwoną, bo placki są wtedy weselsze);
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Szczypiorek lub koperek – opcjonalnie;
  • Olej do smażenia, grubo mielony pieprz.

Przepis na placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na średniej wielkości oczkach.
  • Do startych ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ewentualny koperek lub szczypiorek, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól, pieprz i mieszamy.
  • To, jaką ilość mąki trzeba dodać do ciasta, zależy od odmiany ziemniaków oraz od tego czy są one wczesne, średnie, czy późne.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, należy dodać więcej mąki.
  • W czasie smażenia placków, gdy część ciasta czeka w misce na swoją kolej, trzeba liczyć się z tym, że będzie ona podbiegać wodą.
  • Staramy się tę wodę zlać, lub skorygować gęstość mąką.
  • Pamiętajcie żeby smażyć placki na porządnie rozgrzanym oleju, będą miały wtedy chrupiące brzegi.
  • Po usmażeniu można placki ziemniaczane na chwilę układać na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Ala