Składniki:
Ciasto:
- Mąka gryczana – 1 szklanka;
- Mleko 3,2% – 250 ml;
- Jajka – 4 sztuki;
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
- Sól – szczypta;
Dodatkowo:
- Suszone morele – 400 g;
- Wanilia – 1 laska;
- Woda różana – 1 łyżka – można pominąć;
- Miód o neutralnym smaku (np. akacjowy) – 1 łyżka;
- Ser ricotta lub mascarpone – 250 g;
- Olej – do smażenia;
- Świeża bazylia/mięta/tymianek – można pominąć, lecz gorąco polecam dodatek któregoś z tych ziół.
Przepis na placuszki gryczane z suszonymi morelami:
- Morele wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą (wody nalewamy do poziomu moreli), dodajemy łyżkę miodu, laskę wanilii przeciętą wzdłuż.
- Całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
- Następnie dodajemy wodę różaną i odstawiamy całość do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu wyjmujemy wanilię i odlewamy wodę, jeśli nie została cała wchłonięta przez owoce.
- Przygotowujemy ciasto na placuszki – oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, żółtka i mieszamy ciasto rózgą kuchenną lub miksujemy.
- Do ciasta przekładamy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy z obu stron. Ciepłe placuszki gryczane podajemy z serem i morelami.
Uwagi:
Ser ricotta lub mascarpone można zastąpić kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem lub naturalnym serkiem homogenizowanym.
Smacznego!
Ala