Placuszki gryczane z suszonymi morelami

Placuszki gryczane z suszonymi morelami

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka gryczana – 1 szklanka;
  • Mleko 3,2% – 250 ml;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
  • Sól – szczypta;

Dodatkowo:

  • Suszone morele – 400 g;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Woda różana – 1 łyżka – można pominąć;
  • Miód o neutralnym smaku (np. akacjowy) – 1 łyżka;
  • Ser ricotta lub mascarpone – 250 g;
  • Olej – do smażenia;
  • Świeża bazylia/mięta/tymianek – można pominąć, lecz gorąco polecam dodatek któregoś z tych ziół.

Przepis na placuszki gryczane z suszonymi morelami:

  • Morele wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą (wody nalewamy do poziomu moreli), dodajemy łyżkę miodu, laskę wanilii przeciętą wzdłuż.
  • Całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  • Następnie dodajemy wodę różaną i odstawiamy całość do ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu wyjmujemy wanilię i odlewamy wodę, jeśli nie została cała wchłonięta przez owoce.
  • Przygotowujemy ciasto na placuszki – oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, żółtka i mieszamy ciasto rózgą kuchenną lub miksujemy.
  • Do ciasta przekładamy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy z obu stron. Ciepłe placuszki gryczane podajemy z serem i morelami.

Uwagi:
Ser ricotta lub mascarpone można zastąpić kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem lub naturalnym serkiem homogenizowanym.

Smacznego!

Ala