Placuszki jaglane z porem i rodzynkami

Placuszki jaglane z porem i rodzynkami

Składniki:

  • Kasza jaglana (surowa) – 1 pełna szklanka;
  • Por – 1 sztuka;
  • Rodzynki – 50 g;
  • Koperek – 2 łyżki;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Parmezan tarty – 2 łyżki;
  • Sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia.

Przepis na placuszki jaglane z porem i rodzynkami:

  • Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, gdy będzie rozgrzana i zacznie pachnieć, zalewamy ją wrzątkiem (2 szklanki), dosypujemy łyżeczkę soli, dolewamy łyżkę oleju i gotujemy do miękkości.
  • Po ugotowaniu, kaszę studzimy.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, gdy się sparzą, odcedzamy je i siekamy.
  • Z pora wykorzystujemy białą część, myjemy ją, kroimy wzdłuż na pół i kroimy cienkie półtalarki.
  • Podsmażamy je na maśle, aż zmiękną i staną się delikatnie złociste. Koperek siekamy.
  • Kaszę jaglaną mieszamy z podsmażonym porem, rodzynkami, koperkiem, parmezanem, jajkiem i żółtkiem.
  • Doprawiamy całość do smaku (ja głównie dosypuję pieprz, bo kaszę solę podczas gotowania, a do tego parmezan jest słony).
  • Z tak przygotowanego „ciasta” formujemy w dłoniach placuszki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  • Placuszki jaglane można podać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną. Do tego surówka lub sałata i obiad gotowy.

Smacznego!

Ala