Składniki:
- Kasza jaglana (surowa) – 1 pełna szklanka;
- Por – 1 sztuka;
- Rodzynki – 50 g;
- Koperek – 2 łyżki;
- Jajko – 1 sztuka;
- Żółtko – 1 sztuka;
- Parmezan tarty – 2 łyżki;
- Sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia.
Przepis na placuszki jaglane z porem i rodzynkami:
- Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, gdy będzie rozgrzana i zacznie pachnieć, zalewamy ją wrzątkiem (2 szklanki), dosypujemy łyżeczkę soli, dolewamy łyżkę oleju i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu, kaszę studzimy.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, gdy się sparzą, odcedzamy je i siekamy.
- Z pora wykorzystujemy białą część, myjemy ją, kroimy wzdłuż na pół i kroimy cienkie półtalarki.
- Podsmażamy je na maśle, aż zmiękną i staną się delikatnie złociste. Koperek siekamy.
- Kaszę jaglaną mieszamy z podsmażonym porem, rodzynkami, koperkiem, parmezanem, jajkiem i żółtkiem.
- Doprawiamy całość do smaku (ja głównie dosypuję pieprz, bo kaszę solę podczas gotowania, a do tego parmezan jest słony).
- Z tak przygotowanego „ciasta” formujemy w dłoniach placuszki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Placuszki jaglane można podać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną. Do tego surówka lub sałata i obiad gotowy.
Smacznego!
Ala