Pleśniak po mojemu

Pleśniak po mojemu

Składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier puder – 1 szklanka;
  • Mąka tortowa – 3 szklanki;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Kwaśna śmietana 18% – 5 łyżek;
  • Kakao ciemne – 2 łyżki;
  • Dżem z czarnej porzeczki – 1 szklanka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Przepis na pleśniak:

  • Masło ucieramy z szczyptą soli oraz połową szklanki cukru na puszystą masę.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Żółtka dodajemy do maślanej masy cały czas ucierając, a następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na sam koniec ucierania, dokładamy do ciasta kwaśną śmietanę.
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe porcje.
  • Pierwszą porcję schładzamy w lodówce, do drugiej wrabiamy kakao, a trzecią wyklejamy spód formy.
  • Ubijamy białka z połowa szklanki cukru pudru na sztywną pianę.
  • Na ciasto, którym wyklejony jest spód formy wykładamy dżem z czarnej porzeczki i równo rozsmarowujemy.
  • Na warstwie dżemu rozkładamy odrywane palcami kawałki ciasta kakaowego.
  • Na ciasto kakaowe wykładamy ubite białka z cukrem.
  • Na samym wierzchu rozkładamy odrywane palcami kawałki naszego schłodzonego w lodówce ciasta.
  • Tak przygotowany pleśniak wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem gdy trochę przestygnie, ale nie jest jeszcze zimne.

Smacznego!

Ala