Składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier puder – 1 szklanka;
- Mąka tortowa – 3 szklanki;
- Jajka – 5 sztuk;
- Kwaśna śmietana 18% – 5 łyżek;
- Kakao ciemne – 2 łyżki;
- Dżem z czarnej porzeczki – 1 szklanka;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta.
Przepis na pleśniak:
- Masło ucieramy z szczyptą soli oraz połową szklanki cukru na puszystą masę.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka dodajemy do maślanej masy cały czas ucierając, a następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na sam koniec ucierania, dokładamy do ciasta kwaśną śmietanę.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe porcje.
- Pierwszą porcję schładzamy w lodówce, do drugiej wrabiamy kakao, a trzecią wyklejamy spód formy.
- Ubijamy białka z połowa szklanki cukru pudru na sztywną pianę.
- Na ciasto, którym wyklejony jest spód formy wykładamy dżem z czarnej porzeczki i równo rozsmarowujemy.
- Na warstwie dżemu rozkładamy odrywane palcami kawałki ciasta kakaowego.
- Na ciasto kakaowe wykładamy ubite białka z cukrem.
- Na samym wierzchu rozkładamy odrywane palcami kawałki naszego schłodzonego w lodówce ciasta.
- Tak przygotowany pleśniak wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem gdy trochę przestygnie, ale nie jest jeszcze zimne.
Smacznego!
Ala