Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i szalotką

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i szalotką

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe – 2 sztuki (po ok. 1/2 kg);
  • Jabłka – 2 duże (użyłam odmiany szara reneta);
  • Cebula szalotka – 2 sztuki;
  • Tymianek – 2 gałązki;
  • Oliwa z oliwek;
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany, suszony tymianek.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z jabłkami i szalotką:

  • Szalotkę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
  • Kiedy cebula zaczyna robić się szklista przyprawiamy ją solą i dodajemy do niej obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłka.
  • Smażymy wszystko aż jabłka zaczną mięknąć.
  • Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błony jeśli jest taka potrzeba.
  • Mięso przyprawiamy z wierzchu solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz suszonym tymiankiem.
  • Polędwiczki układamy na desce i nacinamy je wzdłuż, tak aby było można każdą z nich otworzyć jak książkę.
  • Na polędwiczki nakładamy nasz jabłkowy farsz oraz układamy gałązkę tymianku.
  • Polędwiczki zamykamy i albo zaszywamy brzegi, albo spinamy je wykałaczkami (lubię to drugie rozwiązanie).
  • Mięso wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, naczynie żaroodporne pokrywamy oliwą z oliwek, układamy polędwiczki i pieczemy.
  • Jeśli chodzi o czas pieczenia to przyjmuje następujący przelicznik – 1 kg surowego mięsa – 1 godzina pieczenia.
  • Polędwiczki piekę w zamykanym naczyniu żaroodpornym, żeby mięso nie było zbyt suche. Jeśli chcę, żeby było bardziej zrumienione zdejmuje nakrywkę naczynia pod koniec pieczenia.

Smacznego!

Ala