Składniki:
- Czekolada gorzka 70% kakao – 150 g;
- Czekolada biała – 100 g;
- Puree truskawkowe – 3 łyżki;
- Śmietana kremówka – 2 łyżki;
- Miód lipowy – 1 łyżeczka.
Przepis na palinki truskawkowe:
- Pierwszym krokiem w domowej „produkcji” pralinek jest przygotowanie skorupek, które potem będziemy wypełniać nadzieniem, a na końcu zamykać.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g gorzkiej czekolady.
- Aby otrzymać lśniącą, jednolitą płynną czekoladę polecam nalać wrzątku do rondelka i ustawić nad nim miseczkę lub głęboki talerz do którego włożymy połamaną na małe kawałki czekoladę.
- Dno talerza/miseczki nie może dotykać wrzątku, rondelka nie podgrzewamy w celu przyśpieszenia całego procesu!!!
- Czekolada będzie się pomału topić, a naszym zadaniem jest zamieszanie całości od czasu do czasu.
- Gdy czekolada jest już stopiona nakładamy ją na dno i ścianki wszystkich „gniazdek” foremki.
- Forma musi być czysta i sucha, a do nakładania najlepiej użyć miękkiego pędzelka.
- Odstawiamy foremkę w chłodne miejsce i czekamy aż czekolada zastygnie (ja zostawiłam tężejące skorupki na parapecie kuchennym na całą noc).
- Dalej przechodzimy do przygotowania nadzienia.
- Truskawki miksujemy na puree.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę z puree truskawkowym i miodem aż do zagotowania.
- Następnie zestawiamy rondelek z płyty grzewczej i dodajemy do gorącej masy połamaną na małe kawałki białą czekoladę.
- Czekamy aż czekolada się rozpuści mieszając całość od czasu do czasu.
- Przestudzonym nadzieniem wypełniamy nasze skorupki z gorzkiej czekolady (mniej więcej do 2/3 ich wysokości).
- Całość wstawiamy do lodówki, żeby nadzienie zgęstniało.
- Ostatnim etapem jest zamknięcie skorupek z nadzieniem.
- W tym celu rozpuszczamy pozostałe 50 g gorzkiej czekolady i zalewamy nią pralinki.
- Odstawiamy do stężenia.
- Moje czekoladki najpierw tężały w temperaturze pokojowej, a potem włożyłam je na kilka godzin do lodówki.
- Na sam koniec pozostaje ostrożne wyjęcie pralinek z silikonowej foremki.
Smacznego!
Ala