Składniki (dla 2 osób):
- Pstrąg cały patroszony – 2 sztuki;
- Masło – 100 g;
- Pietruszka – 1 pęczek;
- Czosnek – 3 duże ząbki;
- Sól, pieprz, cytryna.
Pstrąg pieczony – wykonanie:
- Czosnek drobno siekamy, siekamy też natkę pietruszki.
- Czosnek i pietruszkę mieszamy dokładnie z miękkim masłem, doprawiamy solą do smaku.
- Pstrągi doczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy.
- W środku skrapiamy ryby sokiem z cytryny, posypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem i solą.
- 1/4 naszego masełka czosnkowo-pietruszkowego odkładamy, pozostałym faszerujemy pstrągi.
- Nie wypychamy ich za bardzo, tak żeby został wolny brzeg pozwalający na spięcie wykałaczkami pstrąga (nadzienie nie wypłynie w całości podczas pieczenia i ryba będzie bardziej aromatyczna).
- Po zamknięciu przy pomocy wykałaczek brzusznej części, wkładamy pstrągi na 3 godziny do lodówki, żeby przeszły aromatem czosnku i pietruszki.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy na nim nasze ryby, posypujemy je z wierzchu niewielką ilością mielonego pieprzu i soli.
- Pstrągi pieczemy przez około 20 minut (przy dużych pstrągach czas pieczenia będzie dłuższy).
- Po tym czasie wykładamy na ich wierzch pozostałą część masła wymieszanego z czosnkiem i pietruszką i dopiekamy przez 5-10 minut.
- Pstrąg pieczony dobrze smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków, czy chociażby świeżego pieczywa.
Smacznego!
Ala