Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Składniki (dla 2 osób):

  • Pstrąg cały patroszony – 2 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Pietruszka – 1 pęczek;
  • Czosnek – 3 duże ząbki;
  • Sól, pieprz, cytryna.

Pstrąg pieczony – wykonanie:

  • Czosnek drobno siekamy, siekamy też natkę pietruszki.
  • Czosnek i pietruszkę mieszamy dokładnie z miękkim masłem, doprawiamy solą do smaku.
  • Pstrągi doczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy.
  • W środku skrapiamy ryby sokiem z cytryny, posypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem i solą.
  • 1/4 naszego masełka czosnkowo-pietruszkowego odkładamy, pozostałym faszerujemy pstrągi.
  • Nie wypychamy ich za bardzo, tak żeby został wolny brzeg pozwalający na spięcie wykałaczkami pstrąga (nadzienie nie wypłynie w całości podczas pieczenia i ryba będzie bardziej aromatyczna).
  • Po zamknięciu przy pomocy wykałaczek brzusznej części, wkładamy pstrągi na 3 godziny do lodówki, żeby przeszły aromatem czosnku i pietruszki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy na nim nasze ryby, posypujemy je z wierzchu niewielką ilością mielonego pieprzu i soli.
  • Pstrągi pieczemy przez około 20 minut (przy dużych pstrągach czas pieczenia będzie dłuższy).
  • Po tym czasie wykładamy na ich wierzch pozostałą część masła wymieszanego z czosnkiem i pietruszką i dopiekamy przez 5-10 minut.
  • Pstrąg pieczony dobrze smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków, czy chociażby świeżego pieczywa.

Smacznego!

Ala