Ptysie ze śmietaną

Ptysie ze śmietaną

Składniki:

  • Woda – 250 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 250 g;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Śmietanka kremówka lub tortowa – 500 ml;
  • Cukier puder – do śmietany i do posypania.

 

Przepis na ptysie ze śmietaną:

  • W garnku podgrzewamy wodę z masłem.
  • Gdy masło się rozpuści dodajemy sól, mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy łyżką.
  • Ciasto powinno odchodzić od garnka.
  • Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie wbijamy po jednym jajku, energicznie wrabiając je w ciasto.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ja nakładałam ciasto łyżeczką do herbaty. Pamiętajmy żeby zachować duże odstępy pomiędzy ptysiami, bo ciasto ptysiowe bardzo wyrasta.
  • Ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, przez około 30 minut.
  • Po wystygnięciu naszych ptysi, przekrawamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.
  • Ptysie ze śmietaną pudrujemy przed podaniem.

Smacznego!

Ala