Składniki:
- Woda – 250 ml;
- Mąka pszenna typ 500 – 250 g;
- Masło – 100 g;
- Jajka – 5 sztuk;
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Śmietanka kremówka lub tortowa – 500 ml;
- Cukier puder – do śmietany i do posypania.
Przepis na ptysie ze śmietaną:
- W garnku podgrzewamy wodę z masłem.
- Gdy masło się rozpuści dodajemy sól, mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy łyżką.
- Ciasto powinno odchodzić od garnka.
- Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie wbijamy po jednym jajku, energicznie wrabiając je w ciasto.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ja nakładałam ciasto łyżeczką do herbaty. Pamiętajmy żeby zachować duże odstępy pomiędzy ptysiami, bo ciasto ptysiowe bardzo wyrasta.
- Ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, przez około 30 minut.
- Po wystygnięciu naszych ptysi, przekrawamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.
- Ptysie ze śmietaną pudrujemy przed podaniem.
Smacznego!
Ala