Pudding chia kokosowo-migdałowy

Pudding chia kokosowo-migdałowy

Składniki (na 2 porcje):

  • Mleczko kokosowe – 150 ml;
  • Mleczko migdałowe – 150 ml (użyłam naturalnego z dodatkiem syropu z agawy);
  • Nasiona chia – 60 g;
  • Sól – szczypta;
  • Banan – 2 małe lub 1 duży;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Cukier puder – 2 łyżki.

Przepis na pudding chia kokosowo migdałowy:

  • Mleczko kokosowe łączymy z migdałowym, dodajemy szczyptę soli – mieszamy.
  • Do mleczka wsypujemy nasiona chia, musimy je dokładnie wmieszać. Czekamy, aż rozpocznie się proces żelowania i mieszamy ponownie.
  • Rozlewamy masę do salaterek lub słoiczków – wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
  • Banany obieramy, kroimy w plastry.
  • Topimy masło na patelni, dodajemy banany, cukier puder – całość przesmażamy. Pamiętajmy o ostrożnym przewracaniu bananów, żeby się nie porozpadały.
  • Banany układamy na powierzchni puddingu – podajemy.

pudding kokosowy z chia

Smacznego!

Ala