Pudding chia na mleku kokosowym

Pudding chia kokosowo migdałowy

Pudding chia kokosowo migdałowy

Moda na puddingi chia trwa. Można je robić na bazie mleka krowiego, mleczka roślinnego, soków owocowych, przeróżnych naparów. Podaje się do nich najczęściej świeże sezonowe owoce, konfitury, musy owocowe. Możliwości połączeń smakowych jest bardzo, bardzo wiele.

Pudding chia zrobiony na samym mleczku kokosowym jest dla mnie zbyt ciężki, ale połączenie mleczka kokosowego z migdałowym po prostu uwielbiam. Do tego podsmażony banan z odrobiną cukru pudru i pyszne śniadanie gotowe.

Pudding chia kokosowo migdałowy z bananami
Pudding chia kokosowo migdałowy z bananami

Przepis na pudding chia kokosowo migdałowy – składniki:

(2 porcje)

  • Mleczko kokosowe – 150 ml;
  • Mleczko migdałowe – 150 ml (użyłam naturalnego z dodatkiem syropu z agawy);
  • Nasiona chia – 60 g;
  • Sól – szczypta;
  • Banan – 2 małe lub 1 duży;
  • Olej lub masło – 2 łyżki;
  • Cukier puder – 2 łyżki.

Jak zrobić pudding chia kokosowo migdałowy:

Mleczko kokosowe łączymy z migdałowym, dodajemy szczyptę soli – mieszamy.  Do mleczka wsypujemy nasiona chia, musimy je dokładnie wmieszać. Czekamy, aż rozpocznie się proces żelowania i mieszamy ponownie. Rozlewamy masę do salaterek lub słoiczków – wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.

Banany obieramy, kroimy w plastry. Topimy olej lub masło podgrzewamy na patelni, dodajemy banany, cukier puder – całość przesmażamy. Pamiętajmy o ostrożnym przewracaniu bananów, żeby się nie porozpadały.

Banany układamy na powierzchni puddingu – podajemy.

 

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *