Składniki (na 2 porcje):
- Mleczko kokosowe – 150 ml;
- Mleczko migdałowe – 150 ml (użyłam naturalnego z dodatkiem syropu z agawy);
- Nasiona chia – 60 g;
- Sól – szczypta;
- Banan – 2 małe lub 1 duży;
- Masło – 2 łyżki;
- Cukier puder – 2 łyżki.
Przepis na pudding chia kokosowo migdałowy:
- Mleczko kokosowe łączymy z migdałowym, dodajemy szczyptę soli – mieszamy.
- Do mleczka wsypujemy nasiona chia, musimy je dokładnie wmieszać. Czekamy, aż rozpocznie się proces żelowania i mieszamy ponownie.
- Rozlewamy masę do salaterek lub słoiczków – wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
- Banany obieramy, kroimy w plastry.
- Topimy masło na patelni, dodajemy banany, cukier puder – całość przesmażamy. Pamiętajmy o ostrożnym przewracaniu bananów, żeby się nie porozpadały.
- Banany układamy na powierzchni puddingu – podajemy.
Smacznego!
Ala