Racuszki drożdżowe z jabłkami

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Składniki:

  • Drożdże świeże: 40 g;
  • Cukier biały – 1 płaska łyżka;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g (można pominąć lub jeśli lubicie użyć cukru wanilinowego);
  • Mleko 3,2% lub 2% – 350 ml;
  • Masło – 70 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Żółtka – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna (użyłam luksusowej) – 450 g;
  • Sól – szczypta;
  • Spirytus lub wódka – 1 łyżeczka;
  • Skórka otarta z 1 niedużej cytryny;
  • Jabłka – 4 średnie;
  • Olej do smażenia i cukier puder do oprószenia.

Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami:

  • Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru i cukrem z wanilią, czekamy aż się rozpuszczą.
  • Podgrzewamy mleko (do ok. 40 stopni C), topimy masło.
  • Do rozczynionych drożdży dodajemy szczyptę soli, mleko, masło, 2 całe jajka, 2 żółtka, mąkę i wyrabiamy ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania wlewamy łyżeczkę spirytusu lub wódki i wsypujemy skórkę otartą z cytryny – chwilę wyrabiamy, a następnie całość przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • Nie zdziwcie się, ciasto jest dość luźne i klei się do łyżki, tak ma być. Dzięki stosunkowo niedużej ilości mąki, racuszki są puszyste i delikatne, a dodatek alkoholu sprawia, że nie piją dużo tłuszczu podczas smażenia.
  • Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy jabłka.
  • Obieramy owoce i kroimy je na małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może pokroić jabłka w plasterki, ale mi zdecydowanie łatwiej się smaży zgrabne racuszki, jeśli jabłka są pokrojone drobniej.
  • Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta – całość mieszamy, żeby owoce były równomiernie rozmieszczone w całym cieście.
  • Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  • Na patelnię nakładam niewielkie porcje ciasta łyżką stołową.
  • Pamiętajcie o zachowaniu odstępów, bo racuszki na patelni rosną.
  • Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

racuszki na drożdżach

Uwagi:
Ja mam płytę elektryczną z 9-stopniową regulacją. Racuszki smażę na „7”, a po usmażeniu gdzieś dwóch partii, zmniejszam grzanie o kolejny stopień. Jeśli zbyt szybko będziecie smażyć racuszki, w środku nadziejecie się na surowe ciasto.

Smacznego!

Ala