Składniki:
- Drożdże świeże: 40 g;
- Cukier biały – 1 płaska łyżka;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g (można pominąć lub jeśli lubicie użyć cukru wanilinowego);
- Mleko 3,2% lub 2% – 350 ml;
- Masło – 70 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Żółtka – 2 sztuki;
- Mąka pszenna (użyłam luksusowej) – 450 g;
- Sól – szczypta;
- Spirytus lub wódka – 1 łyżeczka;
- Skórka otarta z 1 niedużej cytryny;
- Jabłka – 4 średnie;
- Olej do smażenia i cukier puder do oprószenia.
Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami:
- Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru i cukrem z wanilią, czekamy aż się rozpuszczą.
- Podgrzewamy mleko (do ok. 40 stopni C), topimy masło.
- Do rozczynionych drożdży dodajemy szczyptę soli, mleko, masło, 2 całe jajka, 2 żółtka, mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Pod koniec wyrabiania wlewamy łyżeczkę spirytusu lub wódki i wsypujemy skórkę otartą z cytryny – chwilę wyrabiamy, a następnie całość przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Nie zdziwcie się, ciasto jest dość luźne i klei się do łyżki, tak ma być. Dzięki stosunkowo niedużej ilości mąki, racuszki są puszyste i delikatne, a dodatek alkoholu sprawia, że nie piją dużo tłuszczu podczas smażenia.
- Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy jabłka.
- Obieramy owoce i kroimy je na małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może pokroić jabłka w plasterki, ale mi zdecydowanie łatwiej się smaży zgrabne racuszki, jeśli jabłka są pokrojone drobniej.
- Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta – całość mieszamy, żeby owoce były równomiernie rozmieszczone w całym cieście.
- Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
- Na patelnię nakładam niewielkie porcje ciasta łyżką stołową.
- Pamiętajcie o zachowaniu odstępów, bo racuszki na patelni rosną.
- Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
Uwagi:
Ja mam płytę elektryczną z 9-stopniową regulacją. Racuszki smażę na „7”, a po usmażeniu gdzieś dwóch partii, zmniejszam grzanie o kolejny stopień. Jeśli zbyt szybko będziecie smażyć racuszki, w środku nadziejecie się na surowe ciasto.
Smacznego!
Ala