Racuszki wigilijne

Racuszki wigilijne

Składniki:

  • Ziemniaki (masa przed obieraniem) – 1,5 kg;
  • Mąka pszenna – ok. 250 g (ilość mąki zależy głównie od zawartości skrobi w ziemniakach);
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Kwaśna śmietana 22% – 1 łyżka;
  • Sól – do gotowania ziemniaków;
  • Olej – do smażenia.

Jak zrobić racuszki wigilijne:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie (soli dodajemy zwyczajowo, jak do ziemniaków gotowanych na obiad).
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy na chwilę do odparowania, a następnie przeciskamy przez praskę.
  • Do ciepłych, przeciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, łyżkę śmietany i zagniatamy delikatne ciasto.
  • Jeśli stwierdzimy, że ciasto jest zbyt klejące żeby uformować z niego wałek, dosypujemy jeszcze trochę mąki (uwaga, im więcej mąki tym twardsze będą racuszki).
  • Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy wałek, który następnie spłaszczamy nożem i odkrawamy porcje ciasta.
  • Racuszki smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podajemy gorące, w towarzystwie sosu grzybowego.

Uwagi:
Racuszki wigilijne musimy smażyć natychmiast po przygotowaniu ciasta, im dłużej ciasto leży tym bardziej robi się klejące i tym większego dodatku mąki będzie wymagało.

Smacznego!

Ala