Składniki:
- Ziemniaki (masa przed obieraniem) – 1,5 kg;
- Mąka pszenna – ok. 250 g (ilość mąki zależy głównie od zawartości skrobi w ziemniakach);
- Jajko – 1 sztuka;
- Kwaśna śmietana 22% – 1 łyżka;
- Sól – do gotowania ziemniaków;
- Olej – do smażenia.
Jak zrobić racuszki wigilijne:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie (soli dodajemy zwyczajowo, jak do ziemniaków gotowanych na obiad).
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy na chwilę do odparowania, a następnie przeciskamy przez praskę.
- Do ciepłych, przeciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, łyżkę śmietany i zagniatamy delikatne ciasto.
- Jeśli stwierdzimy, że ciasto jest zbyt klejące żeby uformować z niego wałek, dosypujemy jeszcze trochę mąki (uwaga, im więcej mąki tym twardsze będą racuszki).
- Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy wałek, który następnie spłaszczamy nożem i odkrawamy porcje ciasta.
- Racuszki smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podajemy gorące, w towarzystwie sosu grzybowego.
Uwagi:
Racuszki wigilijne musimy smażyć natychmiast po przygotowaniu ciasta, im dłużej ciasto leży tym bardziej robi się klejące i tym większego dodatku mąki będzie wymagało.
Smacznego!
Ala