rogaliki z cynamonem i jabłkami

Rogaliki cynamonowe z jabłkami

Rogaliki cynamonowe z jabłkami

Za oknem mgła, chłód, wilgoć. Patrzę w niebo i trudno mi uwierzyć, że gdzieś tam za chmurami jest słońce Apetyt też przestawił mi się na jesienno-zimowy. Tylko resztki zdrowego rozsądku powodują, że nie ugrzęzłam całkowicie w bigosach, gulaszach, kwaśnicach i grzanym winie. Zaopatrzyłam się w solidny zapas imbiru, cynamonu, miodu, pomagają mi się rozgrzać i nastroić bardziej pozytywnie. Dziś wstawiam przepis na rogaliki cynamonowe z jabłkami. Mają nadzwyczajną właściwość przeganiania jesiennej chandry. Dzięki sporej zawartości tłuszczu ciasto cudownie się listkuje naśladując ciasto francuskie. Listki nie są kruche, lecz bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach.

Rogaliki leżakujące na blasze
Rogaliki cynamonowe z jabłkami –  leżakowanie na blasze
Rogaliki cynamonowe z jabłkami
Rogaliki cynamonowe z jabłkami
Rogaliki cynamonowe z jabłkami - ostatnie chwile
Rogaliki cynamonowe z jabłkami – ostatnie chwile

Przepis na rogaliki cynamonowe z jabłkami (składniki):

  • Mascarpone – 500 g;
  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna – 330 g (użyłam poznańskiej) + odrobina do ewentualnego podsypania przy wałkowaniu;
  • Cukier puder – 1 łyżka do ciasta + kilka łyżek do oprószenia rogalików;
  • Cynamon – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta
  • Cukier biały – 1 łyżka;
  • Jabłka – 3 dość duże (najlepiej lekko kwaśne).

Jak zrobić rogaliki cynamonowe z jabłkami:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dosypujemy do nich łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy.

Do miski wsypujemy szczyptę soli, dodajemy mascarpone, masło, łyżkę cukru pudru, cynamon, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu, ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy ponownie do lodówki, a drugą rozwałkowujemy w koło lub kształt do niego zbliżony. Ja po rozwałkowaniu przykładam do ciasta największy talerz obiadowy i radełkiem wycinam wokół jego krawędzi piękne, regularne koło. Następnie dzielimy koło na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy łyżeczką pokrojone jabłka i zwijamy formując rogalik. Ścinki ciasta schładzamy w lodówce. Te same czynności powtarzamy z druga połówką ciasta, a następnie z zagniecionymi i schłodzonymi ścinkami z obu części ciasta.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy rogaliki przez około 20 minut (mi wyszło dokładnie 18 minut).

Ciepłe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

Zagniecione ciasto przed schłodzeniem może się jeszcze trochę kleić, nie dosypujcie na tym etapie mąki. Po schłodzeniu będzie miało inną konsystencję, bardziej się ściągnie. Decyzję o dodaniu mąki należy zostawić sobie na czas, gdy będziecie przystępować do wałkowania.

Podczas pieczenia z rogalików będzie wytapiało się trochę tłuszczu – nie panikujcie, to normalne przy tłustych ciastach (przy francuskim jest podobnie).

Przepisy na rogaliki:

Jeśli macie ochotę na rogaliki według innych przepisów zapraszam:

rogale marcińskie z białym makiem
Rogale Marcińskie

 

Śniadaniowe rogaliki
Domowe croissanty

 

Rogaliki dyniowe
Rogaliki dyniowe z powidłami śliwkowymi

 

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe z powidłami

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *