Rogaliki cynamonowe z jabłkami (składniki):
- Mascarpone – 500 g;
- Masło – 100 g;
- Mąka pszenna – 330 g (użyłam poznańskiej) + odrobina do ewentualnego podsypania przy wałkowaniu;
- Cukier puder – 1 łyżka do ciasta + kilka łyżek do oprószenia rogalików;
- Cynamon – 1 łyżka;
- Sól – szczypta
- Cukier biały – 1 łyżka;
- Jabłka – 3 dość duże (najlepiej lekko kwaśne).
Przepis na rogaliki cynamonowe z jabłkami:
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dosypujemy do nich łyżkę cukru – mieszamy i odstawiamy.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, dodajemy mascarpone, masło, łyżkę cukru pudru, cynamon, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto.
- Ciasto przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu, ciasto dzielimy na 2 części.
- Jedną część chowamy ponownie do lodówki, a drugą rozwałkowujemy w koło lub kształt do niego zbliżony.
- Ja po rozwałkowaniu przykładam do ciasta największy talerz obiadowy i radełkiem wycinam wokół jego krawędzi piękne, regularne koło.
- Następnie dzielimy koło na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy łyżeczką pokrojone jabłka i zwijamy formując rogalik.
- Ścinki ciasta schładzamy w lodówce.
- Te same czynności powtarzamy z druga połówką ciasta, a następnie z zagniecionymi i schłodzonymi ścinkami z obu części ciasta.
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy rogaliki przez około 20 minut (mi wyszło dokładnie 18 minut).
- Ciepłe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Zagniecione ciasto przed schłodzeniem może się jeszcze trochę kleić, nie dosypujcie na tym etapie mąki. Po schłodzeniu będzie miało inną konsystencję, bardziej się ściągnie. Decyzję o dodaniu mąki należy zostawić sobie na czas, gdy będziecie przystępować do wałkowania.
Podczas pieczenia z rogalików będzie wytapiało się trochę tłuszczu – nie panikujcie, to normalne przy tłustych ciastach (przy francuskim jest podobnie).
Smacznego!
Ala