Rogaliki dyniowe z powidłami

Rogaliki dyniowe z powidłami

Rogaliki dyniowe z powidłami – składniki:

  • Puree dyniowe (najlepiej z dyni hokkaido) – 300 g:
  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Mleko – 150 ml;
  • Masło – 250 g;
  • Cukier – 2 łyżki + do posypania;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar L);
  • Mąka (do ciast drożdżowych używam mąki luksusowej) – 500 g + do ewentualnego podsypania;
  • Sól – szczypta;
  • Powidła śliwkowe – 1 szklanka.

Przepis na rogaliki dyniowe z powidłami:

  • Drożdże rozkruszmy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru, czekamy aż się rozpuszczą.
  • W tym czasie topimy masło i podgrzewamy mleko do temperatury około 40 stopi C (od razu się przyznam, że stosuję metodę pomiaru „na palec” – mleko ma być po prostu trochę cieplejsze niż my).
  • Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, mleko, stopione i przestudzone masło, jajka, puree z dyni. Całość mieszamy, a następnie partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 60-90 minut.
  • Ciasto dzielimy na 3 części, dwie wkładamy ponownie do lodówki, a trzecią rozwałkowujemy.
  • Możemy rozwałkować ciasto w kształt zbliżony do koła, a potem przy pomocy radełka podzielić to koło na trójkąty (zwykle wykrawam 8 trójkątów – najpierw dziele koło na 4 części, a potem każdą z nich na pół).
  • Ja tym razem postąpiłam inaczej, jak przy robieniu rogali marcińskich – rozwałkowałam ciasto w prostokąt (szeroki i niski – taki pas ciasta). Następnie pionowymi cięciami co 10 cm podzieliłam go na mniejsze prostokąty i każdy z małych prostokątów po przekątnej dzieliłam na pół, otrzymując trójkąty.
  • Na każdy z trójkątów ciasta nakładamy łyżeczką powidła (mniej więcej 2 cm od podstawy trójkąta) i zwijamy ciasto formując rogalik. To samo powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta.
  • Rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pamiętamy o zachowaniu odstępów, bo ciasto będzie rosło podczas pieczenia. Surowe rogaliki smarujemy woda i posypujemy cukrem.
  • Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut.

Smacznego!

Ala