Składniki:
- Masło – 200 g;
- Mielone orzechy laskowe – 100 g;
- Cukier puder – 150 g + do posypania rogalików;
- Mąka – 400 g (dałam 200 g krupczatki i 200 g mąki tortowej) + do ewentualnego podsypania;
- Jajka – 2 sztuki;
- Sól – szczypta.
Przepis na rogaliki orzechowe:
- Orzechy podprażamy na suchej patelni, odstawiamy żeby wystygły.
- Do miski wkładamy posiekane masło, dodajemy szczyptę soli, cukier, mąkę, jajka oraz podprażone orzechy.
- Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części.
- Jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą przekładamy na stolnicę/blat.
- Formujemy z ciasta długi cienki wałeczek, a następnie tniemy go na około 5 cm fragmenty, z każdego kształtując rogalik. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, rogaliki pieczemy aż do momentu uzyskania przez nie złotego koloru (około 17 minut).
- Gdy rogaliki orzechowe trochę przestygną, ale nie są jeszcze zimne posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala