Rogaliki orzechowe z kruchego ciasta

Rogaliki orzechowe z kruchego ciasta

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Mielone orzechy laskowe – 100 g;
  • Cukier puder – 150 g + do posypania rogalików;
  • Mąka – 400 g (dałam 200 g krupczatki i 200 g mąki tortowej) + do ewentualnego podsypania;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta.

Przepis na rogaliki orzechowe:

  • Orzechy podprażamy na suchej patelni, odstawiamy żeby wystygły.
  • Do miski wkładamy posiekane masło, dodajemy szczyptę soli, cukier, mąkę, jajka oraz podprażone orzechy.
  • Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części.
  • Jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą przekładamy na stolnicę/blat.
  • Formujemy z ciasta długi cienki wałeczek, a następnie tniemy go na około 5 cm fragmenty, z każdego kształtując rogalik. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.
  • Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, rogaliki pieczemy aż do momentu uzyskania przez nie złotego koloru (około 17 minut).
  • Gdy rogaliki orzechowe trochę przestygną, ale nie są jeszcze zimne posypujemy je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala