Składniki:
- Masło – 250 g;
- Serek twarogowy kanapkowy – 250 g (użyłam serka kanapkowego Hochland);
- Mąka pszenna – 300 g + na podsypanie;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g;
- Szczypta soli;
- Powidła;
- Jajko (do posmarowania) i gruby cukier do posypania rogalików.
Przepis na rogaliki serowe z powidłami:
- Masło, serek, mąkę, szczyptę soli i cukier z wanilią umieszczamy w misce i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy przykrytą w misce, a drugą wykładamy na posypaną mąką stolnicę lub blat.
- Ciasto rozwałkowujemy, jeśli ktoś ma problem z uzyskaniem kolistego kształtu rozwałkowanego ciasta, zawsze można przyłożyć na środek duży talerz, czy dno od tortownicy i przyciąć piękne koło.
- Rozwałkowane ciasto dzielimy przy pomocy radełka na 8 trójkątów, na każdym z nich układamy łyżeczkę powideł (bliżej podstawy trójkąta) i zawijamy starając się, aby końcówka trójkąta (czyli wierzchołek) wypadła tuż pod rogalikiem (rogaliki nie otworzą się wtedy podczas pieczenia).
- Powyższe czynności powtarzamy aż do wykorzystania ciasta. Rogaliki serowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Przed pieczeniem smaruję rogaliki rozmąconym jajkiem i posypuję grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni C, przez około 20 minut na blaszkę.
Smacznego!
Ala