Rolada biszkoptowa z lekkim kremem budyniowym

Rolada biszkoptowa z lekkim kremem budyniowym

Składniki:

Biszkopt:

  • Jajka – 4 sztuki;
  • Cukier – 6 łyżek;
  • Mąka pszenna – 3 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
  • Kakao – 2 łyżki;
  • Szczypta soli, cukier puder do posypania ściereczki przed zwijaniem biszkoptu;

Krem:

  • Mascarpone – 250 g;
  • Budyń śmietankowy bez cukru na 3/4 litra mleka – 1 sztuka;
  • Mleko – 500 ml;
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Wiśnie amaretto lub wiśnie mrożone/z kompotu – 2/3 szklanki.

Rolada biszkoptowa z lekkim kremem budyniowym i wiśniami amaretto – przygotowanie:

  • Najpierw zabieramy się za biszkopt.
  • Do miski, w której będziemy ubijać pianę wsypujemy szczyptę soli.
  • Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy wraz z solą na sztywną pianę.
  • Do piany dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy, ubijając dodajemy kolejne żółtka.
  • Następnie wsypujemy po łyżce przesianej mąki, łącząc wszystko delikatnie rózgą kuchenną, na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy, żeby nie popsuć puszystej struktury.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto (piekłam w formie o wymiarach 35 cm:23 cm).
  • Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (uwaga biszkopt jest cieniutki i ciemny, więc łatwo go przypalić).
  • W czasie, gdy nasz biszkopt siedzi w piekarniku przygotowujemy sobie ściereczkę kuchenną (o powierzchni większej od biszkoptu).
  • Ściereczkę układamy na blacie i posypujemy jej powierzchnię cukrem pudrem.
  • Gorący biszkopt zdejmujemy z blaszki i układamy go na posypanej pudrem ściereczce kuchenne, tak aby papier do pieczenia znajdował się u góry.
  • Zdejmujemy papier, a biszkopt wraz z ściereczką zwijamy wzdłuż długiego boku. Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotowujemy krem budyniowy.
  • Odmierzamy 500 ml mleka, połowę podgrzewamy, a połowę mieszamy z proszkiem budyniowym i 3 łyżkami cukru.
  • Mleko z cukrem i budyniem wlewamy do gorącego mleka i mieszamy podgrzewając całość aż do zgęstnienia.
  • Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy jest już zimny mieszamy go przy użyciu rózgi kuchennej z mascarpone.
  • Na koniec dodajemy odsączone wiśnie i całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • Uwaga, jeśli używacie wiśni mrożonych (które należy oczywiście rozmrozić przed dodaniem do kremu), może być konieczne skorygowanie słodyczy kremu przez dodanie cukru pudru, albo ewentualne podgrzanie wiśni w niewielkiej objętości wody z cukrem i pozostawienie ich tam do wystudzenia.
  • Delikatnie rozwijamy biszkopt, wykładamy na niego krem i ponownie zawijamy, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem możemy dodatkowo posypać roladę cukrem pudrem, albo posmarować polewą czekoladową, jak lubicie.

Smacznego!

Ala