Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – ok. 450 g + do posypania blatu;
  • Żółtka jaj (rozmiar L) – 8 sztuk;
  • Łyżka masła;
  • Kwaśna śmietana 22% lub 18% – 3 łyżki;
  • Wódka lub spirytus – 1 łyżka;
  • Zimna woda – 2-3 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej do smażenia – 1 litr;
  • Cukier puder – do posypania.

Przepis na róże karnawałowe:

  • Masło topimy, zdejmujemy z jego powierzchni pianę.
  • Mąkę tortową przesiewamy do miski.
  • Do mąki dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, sól, stopione masło, wodę, wódkę. Zagniatamy jednolite ciasto.
  • Jeśli ciasto nie będzie chciało przyjąć całej mąki, można jeszcze dodać odrobinę zimnej wody.
  • Ciasto wyjmujemy na blat i bijemy je energicznie wałkiem lub kulą do ucierania. Rozpłaszczone ciasto składamy i proces bicia powtarzamy (i tak w sumie 4 razy). Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części.
  • Jedną część wykładamy na oprószony mąką blat, drugą przykrywamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy, przygotowujemy trzy okrągłe foremki do wykrawania (o różnej średnicy) i radełko albo nóż.
  • Z ciasta wykrawamy krążki (tyle samo krążków każdą foremką), następnie przy pomocy noża lub radełka nacinamy brzegi krążków.
  • Krążek o największej średnicy nacinałam w pięciu miejscach, środkowy w czterech i najmniejszy w trzech.
  • Następnie układamy trzy krążki jeden na drugim (największy oczywiście na spodzie, potem średni, a na wierzchu najmniejszy) i przyciskamy mocno palcem na środku, żeby krążki ciasta się skleiły.
  • Czynność powtarzamy aż do zużycia ciasta, lub gdy nam się znudzi ta zabawa można resztę pociąć w paski i uformować faworki.
  • Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i delikatnie spuszczamy róże na gorący tłuszcz.
  • Ciastka smażymy najpierw najmniejszym kółkiem ku dołowi. Kiedy są złote, bardzo ostrożnie przewracamy je na druga stronę.
  • Róże potrzebują sporo miejsca na patelni, minimalizujemy dzięki tej swobodzie ryzyko zniekształcenia lub uszkodzenia ciastek przy przewracaniu i wyjmowaniu.
  • Gotowe róże karnawałowe wyjmujemy na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

róże faworkowe

Smacznego!

Ala