Rozmarynowe klopsiki

Rozmarynowe klopsiki

Klopsy są jednym z mniej czasochłonnych dań obiadowych.  Dzisiaj wystąpiły u mnie w wersji klasycznej – smażonej. Dodatek do nich też był klasyczny – buraczki. Lubię to, że jeśli przyrządzę ich trochę za dużo, sprawdzają się świetnie na zimno,  jako dodatek do kanapek. Żeby nie było tak nudno, dzisiejsze klopsiki urozmaiciłam rozmarynem i ryżem. Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej.

Zdecydowałam się na rozmaryn suszony, bo nie chciałam za bardzo zdominować nim smaku delikatnych, drobiowych klopsów. Wyszło wyśmienicie, jest on wyczuwalny, ale nie nachalnie.

Rozmarynowe klopsiki 2
Klopsiki z rozmarynem

Przepis na rozmarynowe klopsiki – składniki:

  • Mielone mięso z indyka – 500 g;
  • Ryż biały – 100 g (masa przed ugotowaniem);
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Cebula – 1 sztuka (mała);
  • Rozmaryn suszony – 2 łyżeczki;
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka;
  • Czosnek granulowany – 1,5 łyżeczki;
  • Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Mąka lub bułka tarta do obtoczenia klopsów;
  • Oliwa lub olej do smażenia.

Czytaj dalej – jak zrobić rozmarynowe klopsiki:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *