Składniki:
- Mięso z indyka (np. polędwiczki) – 500 g;
- Bułka pszenna – 50 g;
- Jajko – 1 sztuka;
- Cebula – 1 sztuka (mała);
- Rozmaryn suszony – 2 łyżeczki;
- Papryka słodka – 1 łyżeczka;
- Czosnek granulowany – 1,5 łyżeczki;
- Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Mąka lub bułka tarta do obtoczenia klopsów;
- Oliwa lub olej do smażenia.
Przepis na rozmarynowe klopsiki:
- Bułkę pszenną rwiemy na kawałki i zalewamy ciepłą wodą żeby napęczniała.
- Polędwiczki z indyka myjemy, kroimy w kawałki i mielimy przez maszynkę.
- Mielimy również namoczoną bułkę.
- Drobno siekamy cebulę.
- W misce dokładnie mieszamy zmielone mięso z bułką, surowe jajko, cebulę, przyprawy.
- Formujemy klopsiki, które możemy przed smażeniem obtaczamy w mące, czy bułce tartej.
- Jeżeli mięso bardzo się lepi i trudno uformować zgrabne klopsy, można schłodzić je w lodówce lub umoczyć dłonie w zimnej wodzie i takimi formować klopsiki.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i już za chwilę rozmarynowe klopsiki wesoło skwierczą, a w domu zaczyna pachnieć.
Smacznego!
Ala