Rozmarynowe klopsiki

Rozmarynowe klopsiki

Składniki:

  • Mięso z indyka (np. polędwiczki) – 500 g;
  • Bułka pszenna – 50 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Cebula – 1 sztuka (mała);
  • Rozmaryn suszony – 2 łyżeczki;
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka;
  • Czosnek granulowany – 1,5 łyżeczki;
  • Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Mąka lub bułka tarta do obtoczenia klopsów;
  • Oliwa lub olej do smażenia.

Przepis na rozmarynowe klopsiki:

  • Bułkę pszenną rwiemy na kawałki i zalewamy ciepłą wodą żeby napęczniała.
  • Polędwiczki z indyka myjemy, kroimy w kawałki i mielimy przez maszynkę.
  • Mielimy również namoczoną bułkę.
  • Drobno siekamy cebulę.
  • W misce dokładnie mieszamy zmielone mięso z bułką, surowe jajko, cebulę, przyprawy.
  • Formujemy klopsiki, które możemy przed smażeniem obtaczamy w mące, czy bułce tartej.
  • Jeżeli mięso bardzo się lepi i trudno uformować zgrabne klopsy, można schłodzić je w lodówce lub umoczyć dłonie w zimnej wodzie i takimi formować klopsiki.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i już za chwilę rozmarynowe klopsiki wesoło skwierczą, a w domu zaczyna pachnieć.

Smacznego!

Ala