Składniki:
- Rukola – 100 g;
- Pomidorki truskawkowe – 10 sztuk;
- Jajka przepiórcze – 12 sztuk;
- Ser żółty – 2 plastry;
- Sos winegret.
Rukola z przepiórczymi jajkami – wykonanie:
- Rukolę myjemy i pozostawiamy na papierowym ręczniku do odcieknięcia.
- Myjemy pomidorki, ser żółty kroimy w cienkie paseczki.
- Jajka przepiórcze gotujemy na twardo – wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut, następnie umieszczamy w zimnej wodzie na tyle samo czasu. Jajka przepiórcze trudno się obiera, ja robię to zwykle pod cienkim strumieniem zimnej wody.
- Rukolę rozkładamy na półmisku, jajka i pomidorki kroimy na pół, kładziemy na rukolę.
- Dodajemy paseczki żółtego sera i tuż przed podaniem polewamy całość sosem winegret przygotowanym według domowego przepisu.
- Rukola z przepiórczymi jajkami sprawdzi się na wielkanocnym stole, jak i w środku roku.
Smacznego!
Ala