Rukola z przepiórczymi jajkami

Rukola z przepiórczymi jajkami

Składniki:

  • Rukola – 100 g;
  • Pomidorki truskawkowe – 10 sztuk;
  • Jajka przepiórcze – 12 sztuk;
  • Ser żółty – 2 plastry;
  • Sos winegret.

Rukola z przepiórczymi jajkami – wykonanie:

  • Rukolę myjemy i pozostawiamy na papierowym ręczniku do odcieknięcia.
  • Myjemy pomidorki, ser żółty kroimy w cienkie paseczki.
  • Jajka przepiórcze gotujemy na twardo – wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut, następnie umieszczamy w zimnej wodzie na tyle samo czasu. Jajka przepiórcze trudno się obiera, ja robię to zwykle pod cienkim strumieniem zimnej wody.
  • Rukolę rozkładamy na półmisku, jajka i pomidorki kroimy na pół, kładziemy na rukolę.
  • Dodajemy paseczki żółtego sera i tuż przed podaniem polewamy całość sosem winegret przygotowanym według domowego przepisu.
  • Rukola z przepiórczymi jajkami sprawdzi się na wielkanocnym stole, jak i w środku roku.

Smacznego!

Ala