Ryż na mleku, czyli mleczne risotto

Ryż na mleku, czyli mleczne risotto

Składniki (dla 4 osób):

  • Ryż biały (użyłam carnaroli) – 250 g;
  • Mleko tłuste – 1 litr;
  • Cukier puder – 2 pełne łyżki;
  • Sól – 2 szczypty;
  • Dżem jagodowy – do smaku (dodałam 2 łyżki).

Przepis na ryż na mleku:

  • Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy cukier puder, sól, całość zalewamy mlekiem.
  • Gotujemy ryż pod przykryciem, na średniej mocy pola grzewczego.
  • Ryż zacznie wchłaniać mleko, ziarna będą stawały się miękkie.
  • Pamiętajmy żeby mieszać potrawę od czasu do czasu, jeśli będzie gotowała się za gwałtownie lub ryż zacznie przywierać do dna – zmniejszamy grzanie.
  • Gdy prawie całe mleko się wchłonie, a ryż zmięknie, odstawiamy całość do przestudzenia (na tym etapie ryż będzie jeszcze „pił” mleko).
  • 1/3 ryżu mieszamy z dżemem jagodowym lub innym ulubionym. Ryż na mleku można nałożyć warstwowo jak na zdjęciu, ozdobić owocami.

Smacznego!

Ala