Składniki (dla 4 osób):
- Ryż biały (użyłam carnaroli) – 250 g;
- Mleko tłuste – 1 litr;
- Cukier puder – 2 pełne łyżki;
- Sól – 2 szczypty;
- Dżem jagodowy – do smaku (dodałam 2 łyżki).
Przepis na ryż na mleku:
- Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy cukier puder, sól, całość zalewamy mlekiem.
- Gotujemy ryż pod przykryciem, na średniej mocy pola grzewczego.
- Ryż zacznie wchłaniać mleko, ziarna będą stawały się miękkie.
- Pamiętajmy żeby mieszać potrawę od czasu do czasu, jeśli będzie gotowała się za gwałtownie lub ryż zacznie przywierać do dna – zmniejszamy grzanie.
- Gdy prawie całe mleko się wchłonie, a ryż zmięknie, odstawiamy całość do przestudzenia (na tym etapie ryż będzie jeszcze „pił” mleko).
- 1/3 ryżu mieszamy z dżemem jagodowym lub innym ulubionym. Ryż na mleku można nałożyć warstwowo jak na zdjęciu, ozdobić owocami.
Smacznego!
Ala