Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż z jabłkami zapiekany

Ryż z jabłkami zapiekany

Dziś kolejny przepis kojarzący mi się z dzieciństwem i jesiennymi lub zimowymi wieczorami – przepis na ryż z jabłkami zapiekany.

Zwykle jest on podawany na podwieczorek lub kolację, ale i w ramach bezmięsnego obiadu się sprawdzi. Ryż z jabłkami chętnie zjadają też dzieci. Nawet te, które z innych dań wygrzebują ryż.

Ryż z jabłkami zapiekany
Ryż z jabłkami zapiekany
Uczta rozpoczęta
Uczta rozpoczęta

Przepis na ryż z jabłkami zapiekany (składniki):

  • Ryż (użyłam długoziarnistego ryżu białego) – 250 g;
  • Jabłka – 1 kg;
  • Miód – 1 kopiasta łyżka;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Masło – do podsmażenia jabłek i do wysmarowania naczynia;
  • Sól – szczypta;
  • Śmietanka 36%/tłusta kwaśna śmietana/creme fraiche – 180 g;
  • Cukier brązowy – 3 łyżki.

Jak zrobić ryż z jabłkami zapiekany:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wysypujemy na miskę, żeby odparował. Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Gdy zaczną puszczać sok i mięknąć, dodajemy łyżkę miodu i cynamon – mieszamy i podsmażamy jeszcze około 7 minut. Jeśli jabłka się nie rozpadną, rozgniatam je odrobinę zwykłym tłuczkiem do ziemniaczanego puree.

Naczynie żaroodporne nacieramy masłem. Wysypujemy na dno naczynia połowę ryżu, na ryż wykładamy jabłka i całość przykrywamy drugą połową ryżu. Na powierzchni rozprowadzamy śmietanę. Może to być śmietanka 36%, lub tłusta (co najmniej 22%) kwaśna śmietana, albo i creme fraiche. Śmietanę posypujemy brązowym cukrem.

Ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Uwagi:

Jeśli nie macie ochoty użyć śmietany, poukładajcie na powierzchni ryżu wiórki masła i posypcie je cukrem.

Dla tych, którzy chcą przygotować creme fraiche wklejam przepis: http://bezmiksera.pl/creme-fraiche/

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *