Ryż z jabłkami zapiekany

Ryż z jabłkami zapiekany

Składniki:

  • Ryż (użyłam długoziarnistego ryżu białego) – 300 g;
  • Jabłka – 1 kg;
  • Miód – 1 kopiasta łyżka;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Masło – do podsmażenia jabłek i do wysmarowania naczynia;
  • Sól – szczypta;
  • Śmietanka 36%/tłusta kwaśna śmietana/creme fraiche – 220 g;
  • Cukier brązowy – 3 łyżki.

Przepis na ryż z jabłkami zapiekany:

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wysypujemy na miskę, żeby odparował.
  • Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle.
  • Gdy jabłka zaczną puszczać sok i mięknąć, dodajemy łyżkę miodu i cynamon – mieszamy i podsmażamy jeszcze około 7 minut. Jeśli owoce się nie rozpadną, rozgniatam je odrobinę zwykłym tłuczkiem do ziemniaczanego puree.
  • Naczynie żaroodporne nacieramy masłem.
  • Wysypujemy na dno naczynia połowę ryżu, na ryż wykładamy jabłka i całość przykrywamy drugą połową ryżu.
  • Na powierzchni rozprowadzamy śmietanę. Może to być śmietanka 36%, lub kwaśna śmietana (co najmniej 22%), albo i creme fraiche.
  • Śmietanę posypujemy brązowym cukrem.
  • Ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

zapiekany ryż z jabłkami

Smacznego!

Ala