Składniki:
- Ryż (użyłam długoziarnistego ryżu białego) – 300 g;
- Jabłka – 1 kg;
- Miód – 1 kopiasta łyżka;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Masło – do podsmażenia jabłek i do wysmarowania naczynia;
- Sól – szczypta;
- Śmietanka 36%/tłusta kwaśna śmietana/creme fraiche – 220 g;
- Cukier brązowy – 3 łyżki.
Przepis na ryż z jabłkami zapiekany:
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wysypujemy na miskę, żeby odparował.
- Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle.
- Gdy jabłka zaczną puszczać sok i mięknąć, dodajemy łyżkę miodu i cynamon – mieszamy i podsmażamy jeszcze około 7 minut. Jeśli owoce się nie rozpadną, rozgniatam je odrobinę zwykłym tłuczkiem do ziemniaczanego puree.
- Naczynie żaroodporne nacieramy masłem.
- Wysypujemy na dno naczynia połowę ryżu, na ryż wykładamy jabłka i całość przykrywamy drugą połową ryżu.
- Na powierzchni rozprowadzamy śmietanę. Może to być śmietanka 36%, lub kwaśna śmietana (co najmniej 22%), albo i creme fraiche.
- Śmietanę posypujemy brązowym cukrem.
- Ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Smacznego!
Ala