Sałata z kozim serem i sosem malinowym

Sałata z kozim serem i sosem malinowym

Składniki:

  • Mieszanka sałat – 120 g;
  • Gruszki w syropie – 3 połówki (jeśli danie przygotowujemy w okresie letnim lepiej jest użyć świeżych gruszek);
  • Ser kozi sałatkowy – 120 g;
  • Pestki dyni – garść;
  • Konfitura malinowa – 2 łyżki;
  • Ocet balsamiczny – 4 łyżki;
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
  • Sól – do smaku.

Sałata z kozim serem i sosem malinowym – wykonanie:

  • Na suchej patelni podprażamy pestki z dyni.
  • Mieszankę sałat rozkładamy na talerzach.
  • Na sałacie układamy pokrojone w łódeczki gruszki oraz pokruszony kozi ser.
  • Przygotowujemy sos.
  • Do kubka nakładamy konfiturę malinową, dolewamy do niej ocet balsamiczny i wsypujemy około 1/2 łyżeczki soli – całość starannie mieszamy (można to zrobić w słoiku, który zakręcamy i energicznie potrząsamy).
  • Gdy konfitura jest już gładko rozprowadzona octem, a sól się rozpuściła, dolewamy oliwę i mieszamy lub w przypadku słoika potrząsamy.
  • Jeśli po skosztowaniu stwierdzimy, że sos jest za mało soli, doprawiamy go smaku.
  • Sałatę wraz z serem kozim i gruszkami polewamy sosem malinowym, posypujemy podprażonymi pestkami z dyni i podajemy.
  • Sałata z kozim serem może stanowić przystawkę do dania obiadowego, albo być podana na kolację.

Smacznego!

Ala