Składniki:
- Mieszanka sałat – 120 g;
- Gruszki w syropie – 3 połówki (jeśli danie przygotowujemy w okresie letnim lepiej jest użyć świeżych gruszek);
- Ser kozi sałatkowy – 120 g;
- Pestki dyni – garść;
- Konfitura malinowa – 2 łyżki;
- Ocet balsamiczny – 4 łyżki;
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
- Sól – do smaku.
Sałata z kozim serem i sosem malinowym – wykonanie:
- Na suchej patelni podprażamy pestki z dyni.
- Mieszankę sałat rozkładamy na talerzach.
- Na sałacie układamy pokrojone w łódeczki gruszki oraz pokruszony kozi ser.
- Przygotowujemy sos.
- Do kubka nakładamy konfiturę malinową, dolewamy do niej ocet balsamiczny i wsypujemy około 1/2 łyżeczki soli – całość starannie mieszamy (można to zrobić w słoiku, który zakręcamy i energicznie potrząsamy).
- Gdy konfitura jest już gładko rozprowadzona octem, a sól się rozpuściła, dolewamy oliwę i mieszamy lub w przypadku słoika potrząsamy.
- Jeśli po skosztowaniu stwierdzimy, że sos jest za mało soli, doprawiamy go smaku.
- Sałatę wraz z serem kozim i gruszkami polewamy sosem malinowym, posypujemy podprażonymi pestkami z dyni i podajemy.
- Sałata z kozim serem może stanowić przystawkę do dania obiadowego, albo być podana na kolację.
Smacznego!
Ala