Składniki:
- Pomidorki koktajlowe (miękkie, dojrzałe, słodkawe w smaku) – 500 g;
- Truskawki – 500 g;
- Oliwa z oliwek – 6 łyżek;
- Ocet balsamiczny – 4 łyżki;
- Miód płynny lub syrop z agawy/daktylowy/klonowy – 2 łyżeczki;
- Sól, świeżo mielony pieprz, mięta lub bazylia do dekoracji.
Sałatka z pomidorków koktajlowych i truskawek – wykonanie:
- Pomidorki oraz truskawki myjemy i osuszamy.
- Pomidorki kroimy na połówki, truskawki na połówki lub ćwiartki – zależy od ich wielkości.
- Pomidorki z truskawkami przekładamy do miski.
- Przygotowujemy sos – mieszamy energicznie oliwę z octem i miodem oraz szczyptą soli (można wytrząsać w słoiczku lub użyć małej rózgi kuchennej).
- Tuż przed podaniem polewamy sosem pomidorki z truskawkami, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, przybieramy mięta lub bazylią.
- Sałatka z pomidorków koktajlowych i truskawek smakuje nam do dań z grilla.
Smacznego!
Ala